Afspraak met de gynaecoloog? Dit zijn zeven zaken die je altijd moet bespreken

Voel je vooral niet te beschaamd, dat is het laatste wat de gynaecoloog wil

Al jarenlang bezoeken vrouwen hun gynaecoloog voor de meest uiteenlopende kwaaltjes, problemen of adviezen. We kunnen daarom stellen dat een gynaecoloog alles wel een keer heeft gezien of gehoord. Voel je vooral niet te beschaamd of ‘gek’ om de volgende dingen aan te kaarten tijdens je bezoek. Je gynaecoloog is er immers om je te helpen.

Pijnlijke menstruaties

Kramp, pijnlijke borsten en hoofdpijn: het zijn de ‘standaard’ kwalen die menstruaties met zich meebrengen. Voor sommige vrouwen gaat het echter wel verder dan dat en zijn de krampen of andere kwalen wel héél pijnlijk. Doe het niet af als ‘normaal’, maar bespreek het met je gynaecoloog.

Vaginale geurtjes

Tijdens het koffieleuten kaart je vaginale geurtjes niet zomaar aan, maar bij je gynaecoloog is het iets om wel te doen. “Een luchtje is heel normaal, maar veranderingen of nare geuren kunnen tekenen van bacteriële overgroei of een vaginale infectie zijn”, zo vertelt gynaecoloog Shari Lawson aan Hopkins Medicine.

Gezwellen of zwellende bulletjes

Bultjes, gezwellen of opgezwollen bultjes down there zijn vaak goedaardig, maar het is belangrijk om dit wel aan te kaarten bij je gynaecoloog. Het zou ook iets ernstigs kunnen zijn en dan is het belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn.

Vaginale droogte tijdens het vrijen

De gynaecoloog wil je met alles helpen wat te maken heeft met het vrouwenlichaam, dus ook met ongemak tijdens het vrijen. Ervaar je vaginale droogte tijdens het vrijen? Maak ook dit dan bespreekbaar tijdens je bezoek aan de gynaecoloog. De oorzaak kan verschillende redenen hebben en je arts wil er graag achter komen hoe dit kan en hoe het te verhelpen is. Zo kan iemand een anticonceptiepil gebruiken die niet voor haar werkt of kan de menopauze de boosdoener zijn.

Pijn tijdens het vrijen

Vaginale droogte kan ongemakkelijk zijn, maar daarnaast kun je ook nog andere ongemakken ervaren tijdens het vrijen. Bespreek ook dit met je gynaecoloog.

Bedpartners

Je gynaecoloog is wel de laatste die een oordeel over je velt als je je bedpartners en seksuele geschiedenis met haar of hem bespreekt. Wees dan ook open over jouw aantal bedpartners, op welke leeftijd je voor het eerst met iemand vrijde en of je bedpartners soa’s hebben gehad. Deze gegevens zijn voor je gynaecoloog erg waardevol, want zo kan de arts bijvoorbeeld achterhalen hoe groot de kans is dat je risico loopt op cervicale dysplasie of een HPV-infectie.

Incontinentie

Het kan je leven erg beïnvloeden als je incontinentie ervaart, zelfs als het bij een beetje blijft. Een bevalling of de menopauze kan de boosdoener zijn. “Afhankelijk van de oorzaak van de incontinentie, kunnen er medische of chirurgische behandelingsopties beschikbaar zijn”, vertelt Lawson. “Door met uw gynaecoloog te praten, kan zij of hij het juiste behandelingsprotocol bepalen en je indien nodig doorverwijzen naar een specialist.”

Laag libido

Een laag libido komt vaker voor dan vrouwen denken. Toch is het goed om ook dit te bespreken tijdens je bezoek aan een vrouwenarts. Het kan een teken van een onderliggende medische aandoening zijn.

Lees ook: Over deze vrouwelijke kwaaltjes hebben we het liever niet

Bron: Hopkins Medicine | Beeld: Unsplash