Harry en Meghan klagen Britse tabloid aan om treitercampagne: ‘Ik kan niet omschrijven hoe pijnlijk dit is geweest’

De prins klaagt de tabloid aan om een herhaling van geschiedenis te voorkomen

De Britse krant Mail on Sunday heeft zich een probleem op de hals gehaald. De krant publiceerde in februari een handgeschreven privé-brief die Meghan Markle aan haar vader Thomas schreef. Dit pikken de hertog en hertogin van Sussex niet en slepen de krant voor de rechter.

Prins Harry laat in een statement weten dat het geen makkelijk jaar was voor hem en zijn vrouw.

Slachtoffer roddelpers

Prins Harry publiceerde gisteren een verklaring op Sussex Official. “Mijn vrouw is het slachtoffer geworden van de Britse roddelpers die campagne voeren tegen personen zonder rekening te houden met de gevolgen. De campagne tegen mijn vrouw is het afgelopen jaar – tijdens haar zwangerschap en het opvoeden van onze pasgeboren zoon – uit de hand gelopen”, omschrijft de prins in zijn statement. In de uitgebreide verklaring vertelt Harry dat de inhoud van de persoonlijke brief onrechtmatig werd gebruikt om lezers te manipuleren. “Bepaalde paragrafen en zinnen werden weggelaten om de leugens die ze al een jaar verspreiden te maskeren.”

Zware periode

Prins Harry vervolgt dat het een zware periode is geweest voor hem en zijn familie. “Ik kan niet omschrijven hoe pijnlijk dit is geweest. In het digitale tijdperk waarin we leven wordt een verzinsel van de pers wereldnieuws en als waarheid verspreid.” De hertog vervolgt dat dit dan ook de reden is waarom hij en Meghan juridische stappen nemen.

Grootste angst

De prins omschrijft dat zijn vrouw veel heeft geleden onder de roddels en schrijft openhartig dat hij als de dood is dat de geschiedenis zich herhaalt. “Het is mijn grootste angst dat de geschiedenis zich herhaalt.” De prins verwijst naar het effect dat de roddelpers op zijn moeder had. De paparazzi joeg prinses Diana vlak voor haar dood in 1997 op in Parijs. De moeder van prins William en prins Harry verongelukte vervolgens in een tunnel. “Ik heb gezien wat er met iemand van wie ik veel hou is gebeurd toen diegene niet meer werd behandeld als een echt persoon. Ik verloor mijn moeder en nu zie ik hoe mijn vrouw hier ook slachtoffer van wordt.”

Juridische stappen

De prins voelt zich daarom genoodzaakt juridische stappen te ondernemen. “Voor deze media is dit een spelletje, waar wij vanaf het begin al niet aan mee wilden doen. Ik heb lang genoeg zwijgend toegekeken. Dit toelaten zonder actie te ondernemen, druist in tegen alles waar wij in geloven.” De hertog sluit zijn statement af met een dank aan het publiek. “We danken jullie voor alle steun. Het wordt enorm gewaardeerd. Ook al lijkt het misschien niet zo, we hebben het echt nodig.” Het stel liet weten de kosten voor de rechtszaak voor eigen rekening te nemen. Mocht het echtpaar een schadevergoeding krijgen, zijn ze van plan het geld te doneren aan een organisatie die zich inzet tegen pesten.

Een woordvoerder van Mail on Sunday liet weten achter het gepubliceerde verhaal te staan. Ook ontkent de tabloid dat de brief zodanig is aangepast dat de betekenis is veranderd. Hier kun je de volledige verklaring van prins Harry lezen.

Lees ook: Dit is de fijne make-uptruc van hertogin Meghan Markle

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Sussex Official, NU.nl, Town and Country, Volkskrant | Beeld: Videostill YouTube