Help mijn kind wordt gepest: wat kun je het beste doen?

Ouders bereiken het meest door goed te luisteren

Wanneer je kind geen goede cijfers meer haalt, jammert over naar school gaan en klaagt over buikpijn, dan kan het zijn dat je kind wordt gepest. Pesten is een nachtmerrie voor ieder kind, maar helaas hebben ouders het niet altijd door. Niet zo gek aangezien slechts één op de drie kinderen die wordt gepest dit aan hun ouders vertelt. Neemt je kind jou in vertrouwen door te vertellen dat hij of zij wordt gepest? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Helaas bestaat er geen ideale aanpak van hoe je je kind kunt helpen of pesters kunt aanpakken. Ieder mens is weer anders en iedere situatie is weer uniek. Wel zijn er richtlijnen waar je kind baat bij kan hebben.

Luisterend oor bieden

Allereerst: bied je kind een luisterend oor, neem je kind serieus en stel vragen. Soms zijn ouders geneigd om te zeggen: ‘Het zal wel meevallen’, maar als je kind dat niet zo ervaart, kan deze uitspraak hard aankomen. Ook zal hij of zij je niet snel weer in vertrouwen nemen. Wees er voor je kind en laat merken dat je voor de volle 100 procent achter je zoon of dochter staat.

Neem niet meteen contact op met de ouders van de pester

Wanneer je zoon vertelt dat Tom hem pest, wil je het liefst meteen naar Toms ouders gaan. Maar doe dit niet. Niet alleen kan de situatie voor je kind daardoor erger worden, maar de kans is groot dat je kind je niet meer in vertrouwen neemt. Je kunt het beste vragen stellen als: hoe lang gebeurt dit al? Heb je het al aan een docent verteld? Moedig je kind aan om aan een oplossing te denken. Zegt je kind dat hij of zij het juist wel fijn vindt als je met de ouders van de pestkop praat? Dan kun je uiteraard -rustig- contact opnemen met de ouders van Tom.

Laat je kind weten dat hij of zij geweldig is

Een gepest kind is vaak erg onzeker over zichzelf. Geef je kind daarom regelmatig een compliment. Blijf hem of haar bovendien aanmoedigen wanneer je kind de pesters durfde aan te spreken of iemand op school in vertrouwen heeft genomen. Laat weten dat je zoon of dochter goed heeft gehandeld en dat hij of zij vrienden en familie heeft die 100 procent achter hem of haar staan!

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2