‘Ik heb alarmerende berichten gevonden in de telefoon van mijn dochter’

berichten

‘Ik ben behoorlijk geschrokken van wat ik op dat toestel aantrof’

De dochter van Amanda* is erg verslavingsgevoelig en zit het liefst de hele dag op haar telefoon. Amanda was altijd in de veronderstelling dat daar niks raar op gebeurde, maar haar dochter blijkt rare berichten te versturen vanaf een back-uptelefoon. Amanda heeft haar daarmee geconfronteerd en de telefoons van haar afgenomen. Op Reddit vraagt ze lezers nu of ze de juiste keuze heeft gemaakt.

Telefoon met tracker

“Mijn dochter Ellie heeft autisme”, begint Amanda haar verhaal. “Ze heeft geen extreme vorm, maar gaat wel naar een speciale school. Ze is van zichzelf heel lief en vertrouwt mensen erg snel. Dat is ook meteen een eigenschap die ervoor zorgt dat ik vrij beschermend over haar ben. Sinds een paar jaar (ze is nu twaalf) heeft ze een eigen telefoon. Die heb ik haar vooral gegeven omdat ze veel tijd doorbrengt bij mijn ouders en ze me dan indien nodig kan bellen. Er staat een programma op waarmee ik kan zien wat voor apps ze allemaal gebruikt en hoe lang ze elke dag op haar telefoon zit.”

Nare ervaring

Die tracker is ook wel nodig, want Ellie zit het liefst de hele dag op haar telefoon. “Ze is vrij verslavingsgevoelig”, schrijft Amanda. “Het liefst zou ze voor en na school alleen maar naar dat schermpje staren. Ik probeer ervoor te zorgen dat ze daarnaast ook andere hobby’s heeft. Bovendien heb ik zelf niet al te fijne ervaringen met het internet: toen ik jong was, ben ik online lange tijd lastiggevallen door een oude man. Ik wil Ellie zo’n ervaring besparen.” Ellie mag daarom wel op TikTok en WhatsApp, maar alleen zonder profielfoto.

Stiekeme download

Laatst hadden Amanda en Ellie een gesprek over social media. “Ik heb haar toegesproken over het gebruik ervan en de schade die het kan aanrichten. Helaas heeft het niet veel geholpen, want de volgende ochtend zag ik dat ze Snapchat had gedownload. Ik zei meteen dat ze het moest verwijderen, wat ze deed. Het leek er allemaal op dat het goed ging, maar ’s avonds herhaalde het hele scenario zich. Ellie ging boos naar bed en ik zag mijn kans schoon. Ik besloot op haar oude telefoon te kijken, omdat ik zag dat ze die de laatste tijd ook af en toe gebruikte. Wat ik daar allemaal op zag staan, zorgde voor een schok.”

Geschokt door berichten

Ellie bleek een relatie te hebben met een jongen en een meisje van haar school. Ook stuurde ze veel berichten naar haar vrienden, waarin ze zei dat ze Amanda te streng vond. “Dat snapte ik nog wel, want dat vinden alle pubers. Ik kwam er alleen ook achter dat ze blijkbaar een extra account op TikTok heeft, dat ze gebruikt om allemaal filmpjes met erotische vragen te plaatsen. Ook zag ik dat ze veel mensen had toegevoegd en hen meteen dm’s had gestuurd. Er vindt dus behoorlijk wat contact met wildvreemden plaats zonder dat ik het weet. Ik werd er woedend van en heb de volgende dag ook Ellies andere telefoon afgepakt. Ze krijgt hem pas terug als ze er volwassen genoeg voor is. Als ze met vrienden wil afspreken, moet ze dat dan maar via mij regelen. Maak ik daarmee de juiste keuze, of had ik het op een andere manier moeten afhandelen?” Wat zou jij Amanda aanraden?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam concernedmumta.

Lees ook: ‘Ik liet mijn verloofde achter bij een barbecue omdat ik zware migraine had’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Justin Heap