Irritaties: ‘Mijn autistische nichtje zeurt de hele tijd om mijn telefoon’

nichtje

‘Ik vertelde mijn nichtje dat ze té verwend is en moet leren wanneer nee ook echt nee is’

Iris* heeft een autistisch nichtje dat net als vele andere kinderen geobsedeerd is door technologie. Iris vindt het allemaal prima, zolang ze maar niet bij haar komt zeuren om haar telefoon. Ze weet namelijk hoe kinderen kunnen zijn. Totdat er een familiebarbecue is en haar nichtje het op Iris’ telefoon gemunt heeft. Op Reddit deelt ze haar irritaties.

Inzinking

”Doordat mijn nichtje autistisch is, heeft ze vaak meltdowns”, begint Iris haar verhaal. ”Om haar hiervoor te behoeden, geeft mijn familie haar meestal een telefoon zodat ze rustig blijft.” Iris vertelt dat als haar nichtje bijvoorbeeld niet eet, ze dreigen dat ze een dag niet op haar telefoon mag. ”Dit veroorzaakt dan weer een inzinking, waardoor haar ouders al snel toegeven en haar weer een telefoon geven.”

Van streek

”Ze gebruikt meestal de telefoon van mijn ouders, omdat ze zelf geen telefoon heeft”, vervolgt Iris. ”Ze had eerder haar eigen tablet, maar die is tijdens zo’n inzinking kapot gegaan.” Als beide telefoons van haar ouders leeg zijn, vraagt ze meestal aan andere familieleden of ze hun telefoon mag lenen. In de meeste gevallen geven ze hun telefoon dan ook aan haar om haar niet van streek te maken.

Werk

”Ik geef nooit mijn telefoon aan mijn nichtje”, vertelt Iris. ”Gelukkig heeft ze het ook nog nooit gevraagd. Ik sta sowieso niet toe dat ze mijn telefoon gebruikt. Ik werk voor een beveiligde overheidsinstelling, waardoor mijn telefoon belangrijke werk e-mails, documenten en informatie bevat waar ik niet wil dat ze bij komt.” Iris zegt dat het haar helemaal niet kan schelen of haar nichtje het leest, maar haar grootste zorg is dat ze de belangrijke documenten en e-mails verwijdert of wijzigt.

Familie barbecue

”Onlangs hebben wij met de hele familie een barbecue gehad.” Op deze barbecue waren beide telefoons van de ouders van het nichtje leeg, waardoor ze onophoudelijk om een telefoon vroeg aan alle familieleden. ”We hadden het allemaal zo druk met de voorbereidingen voor het feest dat niemand echt op haar vraag reageerde. Ze liep echt in de weg bij het klaarzetten van het eten. Dit irriteerde me mateloos”, vertelt Iris. ”Ze kwam naar mij toe en ik probeerde haar gewoon te negeren. Ze bleef maar aandringen dat ze mijn telefoon wilde, totdat ik het uiteindelijk helemaal zat was. Ze duwde me de hele tijd tegen mijn arm toen ik groenten aan het snijden was, waardoor ik in mijn vinger sneed”, vertelt Iris. ”Ik zei haar dat ze moest stoppen met vragen om een telefoon. Ze moest naar buiten gaan en daar spelen. Ik zei haar dat ze té verwend is en moet leren wanneer nee ook echt nee is.” Iris legt uit dat ze niet tegen haar nichtje aan het schreeuwen was, maar dat ze gewoon erg direct en serieus was.

Woedeaanval

”Natuurlijk werd mijn nichtje boos en begon ze te huilen. Ik zag aan haar gezicht dat ze een woedeaanval kreeg en ze rende overstuur naar mijn zus. Ze probeerde haar nog te kalmeren met telefoons van andere familieleden, maar mijn nichtje was ontroostbaar. Ze moesten de barbecue zelfs verlaten.”

Iedereen was meteen ontspannen nadat ze vertrokken waren, maar de dag na het feest zette Iris’ zus een schokkend berichtje op Facebook. Ze vertelde hoe haar nichtje door deze laatste inzinking op de eerste hulp was beland omdat ze zichzelf pijn begon te doen. Haar zus gaf Iris de schuld en noemde haar onverdraagzaam tegenover haar dochters autisme. ”Al mijn familieleden reageerden op de post van mijn zus, waren het allemaal met haar eens en gaven mij de schuld.” Wat vind jij van de situatie?

*De naam Iris is gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam swishingsiren.

Lees ook: ‘We hebben onze dochter niet verteld dat ze autisme heeft’

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pexels