Dit is waarom je nooit met je beha aan moet slapen

beha

Zeg eens eerlijk: slaap jij weleens in je beha?

De een beweert dat het helpt tegen hangborsten, de ander roept weer dat het een averechts effect heeft en wéér een ander is ervan overtuigd dat het niets uitmaakt of je met beha aanslaapt of niet. De Britse arts Seth Rankin stelt dat het wél slecht is voor je gezondheid en ligt toe waarom hij deze mening heeft.

Je borsten mogen misschien wel wat wegen, maar zwaartekracht zelf speelt maar een kleine rol wat betreft borstveroudering. De reden dat je borsten gaan hangen, heeft vooral te maken met de elasticiteit van de huid. Naarmate we ouder worden, wordt de huid minder elastisch. En het maakt niet uit of je dan kleine of grote borsten hebt. Wel is het zo dat grote(re) borsten eerder kunnen hangen omdat ze zwaarder zijn. En hoe meer gewicht, hoe meer spanning er op je weefsel komt te staan.

Maar niet alleen de grootte van je borsten bepaald wanneer je borsten gaan hangen. Er spelen nog tig andere factoren een grote rol. De kans op hangborsten wordt vergroot door dingen als zwangerschap, borstvoeding, roken, jojo’en, genen en zelfs overmatig sporten.

Tyra Banks’ methode
Het topmodel Tyra Banks, dat faam verkreeg door haar deelname aan America’s Next Top Model, zweert dat je hangborsten kunt voorkomen door in je beha te slapen. Ook legende Marilyn Monroe zou op deze manier een hangende voorgevel hebben voorkomen.

Helaas werkt dit volgens arts Seth Rankin niet om pronte borsten te houden. Rankin, arts en directeur van London Doctors Clinic, vindt het overbodig om in je beha te slapen. We dragen de borstenhouder namelijk om onze borsten van onderaf te ondersteunen. “Als je ligt, worden je borsten tegen je bovenlijf gedrukt in plaats van naar beneden”, vertelt de arts aan Cosmopolitan. Het is daarom volgens de arts overbodig om een beha te dragen wanneer je slaapt.

Ongezond
Volgens Rankin kan het zelfs slechts voor je zijn om dit stuk ondergoed aan te houden. Wanneer je een beha draagt die eigenlijk te strak zit, kan het schadelijk zijn voor je huid. Op deze manier krijgt je huid namelijk geen tijd om te herstellen, waardoor de striemen in je weefsel kunnen blijven staan.

En daar kan nog een verontrustend schepje bovenop gedaan worden. Een strakke beha kan de bloedtoevoer van en naar je borsten bemoeilijken. Dit kan resulteren in beknelling van je lymfeklieren rondom je borsten en onder je oksel. En deze klieren voeren afvalstoffen af en ze vallen schadelijke stoffen aan met de witte bloedcellen. Het is daarom dus van belang dat de lymfeklieren niet worden afgekneld! De arts raadt elke vrouw daarom aan om niet in je beha te slapen.

Bron: Margriet. Beeld: Pexels.