Dit is waarom het zo ontzéttend fijn is om je plannen af te zeggen

plannen

‘Sorry, maar ik heb het echt té druk’

Plannen afzeggen doen we uit principe eigenlijk liever niet; je wilt de ander het liefste niet teleurstellen. Maar als we dan eens wel een afspraak afzeggen omdat we écht geen zin hebben, voelt het wel verdomde lekker. Waarom is dat eigenlijk, dat afspraken cancelen zo ontzettend fijn is?

Dat je afspraken afzeggen fijn vindt heeft vooral te maken met je levensstijl…

Opluchting
Niet alleen is het fijn om zelf een keertje een afspraak af te zeggen, ook kan het als een enorme opluchting aanvoelen als een ander eens een afspraak cancelt. Dat enorme gevoel van die plotselinge vrije avond die je dan nog voor je hebt; niets kan daar aan tippen. Maar hoe kan het dat we plannen afzeggen stiekem zo prettig vinden? Is het omdat we eigenlijk helemaal geen zin hadden in de afspraak of in de persoon of omdat we onze plotselinge vrijheid zo op prijs stellen?

Te druk
Wanneer je het heel fijn vindt als plannen worden afgezegd, is de kans groot dat je het gewoon veel te druk hebt. Sommige mensen hebben namelijk alleen tijd voor zichzelf als er afspraken worden afgezegd. Worden er geen afspraken afgezegd, dan heeft de persoon in kwestie iedere dag iets te doen. Het cancelen van plannen wordt door deze mensen dan ook geassocieerd met me-time, wat een positief gevoel geeft. Wil je vaker dit gevoel hebben zónder mensen te laten zitten, dan kan het raadzaam zijn om iedere week in ieder geval één avond voor jezelf in te plannen. Dat is overigens voor iedereen een goed idee ;).

Dit vind je misschien ook leuk: ben jij ook zo vreselijk vergeetachtig? Dat zegt iets heel positiefs over jou!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Cosmopolitan | Beeld: archief