Je plas ophouden, is dat nu heel goed of juist heel slecht? Dít is het antwoord

plas

Is je plas inhouden nu slecht of juist goed?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je ontzettend nodig moet plassen maar dat er even geen gelegenheid is om je blaas te legen. Van de één hoor je dat het ontzettend slecht voor je is om je plas op te houden, van de ander hoor je dat het juist goed is. Wat is nu de waarheid? Is plas ophouden goede blaastraining of werkt het juist averechts?

Wij gingen op onderzoek uit!

Knappen of uitrekken
Als je ’s avonds net lekker in je warme bed ligt is ineens moeten plassen zo ongeveer het ergste wat er kan gebeuren. Dan maar ophouden, je valt vanzelf in slaap toch? Alles liever dan door dat koude huis een sprintje richting toilet trekken. Van sommigen hoor je dan echter horrorverhalen dat je blaas kan knappen, of dat hij voortaan voorgoed uitgerekt is. Zijn dat broodje aap verhalen of zit er een kern van waarheid in?

Maximaal een liter
Allereerst is het misschien handig om te weten dat een blaas niet zomaar kan knappen. Het is voor een mens bijna onmogelijk om hun de maximale capaciteit van de blaas te bereiken, want vanaf 150 tot 200 milliliter krijgen we al de aandrang om te plassen. In een volle blaas past maximaal een liter urine. Langer je plas ophouden is misschien ongemakkelijk, maar je blaas kan er echt niet van knappen, aldus uroloog Laetitia de Kort van het UMC Utrecht op gezondheidsnet.nl.

Elastisch weefsel
Toch is er wel een andere reden waarom het niet handig is om je plas te lang op te houden, aldus de Kort. Je blaas bestaat uit elastisch weefsel en als dit maar lang en vaak genoeg onder spanning staat kan de rek eruit gaan. De Kort: “Eén keer lang de plas ophouden is niet gevaarlijk. Maar als je dit vaak doet, kan de blaas uitrekken en daardoor zijn knijpkracht verliezen.” Je kunt dan minder goed uit plassen, waardoor er urine in de blaas kan achterblijven en je kans hebt op infecties. Een uitgerekte blaas kan volgens de uroloog zelfs nierschade tot gevolg hebben. Je moet je plas dan ook nooit langer dan vier uur ophouden. Het is óók weer niet goed om bij elke prikkel naar de wc te gaan, want dan krijg je kans op een geïrriteerde en overactieve blaas.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld Pixabay