Dit is waarom je kat altijd wild rond gaat rennen na de grote boodschap


Waarom rent je kat rond nadat-ie op de bak is geweest?

Oh, wat zijn wij dol op onze spinnende viervoeters. Ze liggen lekker op onze schoot of in de vensterbank te knorren, spelen met balletjes en rennen soms als een gek door het huis of de tuin. En juist dat laatste is waar we het over willen hebben. Want hoe gek we ook op onze diertjes zijn, sommig gedrag kunnen we maar niet begrijpen. Zoals het feit dat onze kat altijd wild rond gaat rennen nadat hij op de kattenbak is geweest.

Waarom doet je kat dat toch?

Rennen

Bijna ieder kattenbaasje kent dit fenomeen wel: je kat heeft net de grote boodschap gedaan op de kattenbak (of in de tuin…) en rent ineens als een dolle rond. Zijn ogen zijn groot, er worden slidings gemaakt en je meubels zijn niet meer veilig. Hij heeft ‘de gekke vijf minuten’. Maar waarom doet een kat nou eigenlijk zo gek na het poepen?

Theoriën

We kunnen het ze natuurlijk niet vragen, want het enige antwoord dat je zult krijgen is een vragende staar of een voorzichtige ‘miauw?’. Daarom laten veel mensen hun filosofie erop los, zowel dierenartsen, kenners en leken. De theorie die het meest rondgaat op het internet, hoewel deze niet wetenschappelijk onderbouwd kan worden, is dat katten wegrennen van hun uitwerpselen omdat de geur hiervan roofdieren en vijanden aantrekt.

Medisch

Dat het in de kat zijn natuur zit kan niet worden bewezen. Wel kan het zo zijn dat je kat een medische reden heeft om zo hard weg te rennen van zijn kattenbak. Misschien heeft hij pijn tijdens de ontlasting. Miauwt je kat ook gek tijdens het plassen en poepen en zie je gekke dingen in de kattenbak? Laat je kat dan altijd even controleren bij de dierenarts.

Experts

Als medische redenen kunnen worden uitgesloten, wat gelukkig vaak het geval is, blijven we alsnog met vraagtekens over. Waarom doet onze lieve gekke kat dit toch? Er kunnen een paar redenen voor zijn, maar helemaal zeker weten doen we het nooit. Een paar theorieën van experts zijn: je kat voelt zich opgelucht na het poepen en wil daarom blij rondrennen, hij is trots op zichzelf dat hij dit heeft gedaan, hij wil jouw aandacht trekken om zijn ‘kunstje’ te laten zien of ze willen gewoon wegrennen van de stank.

De reden

Helaas zullen we dus waarschijnlijk nooit weten wat de echte reden is. Wij denken dat de kat voornamelijk opgelucht is en zich weer licht en vrij voelt. Daarom zijn de gekke vijf minuten het ideale moment om even met je vriendje te spelen en hem rond te laten rennen zodat hij zijn energie kwijt kan. Zo kun je ook controleren waar hij mee speelt en waar hij aan krabt en blijven je meubels bespaard. Het blijven tenslotte enigma’s, die katten.

Lees ook: We zijn in de war: blijkbaar wil een kat helemaal niet dat je ‘m aankijkt

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Pet Health Network | Beeld: Pexels