Onmogelijke keus: ’Mijn twee zussen hebben beiden een nieuwe nier nodig en ik ben de enige match’

kiezen zussen

“Ik moet een van hen boven de ander verkiezen en dat voelt verschrikkelijk” 

Je moet er niet aan denken dat twee van je geliefdes zich in een levensbedreigende situatie bevinden en je kunt maar een van hen helpen. Helaas is dat wel het geval voor Marie. Haar jongere tweelingzussen hebben beiden snel een nieuwe nier nodig en de 22-jarige Marie bleek de enige match van haar familie te zijn.

Onmogelijke situatie

“Ik had nooit verwacht dat ik op deze jonge leeftijd in zo’n positie zou verkeren”, vertelt Marie* over de onmogelijke situatie op het forum Reddit. Haar 16-jarige halfzussen Jade en Sarah kampen beiden met een serieuze nieraandoening en als ze niet snel een nieuwe nier krijgen, zullen ze niet oud worden. “Mijn moeder en ik zijn er kapot van”, aldus Marie.

Enige match

De vader van de meiden, hun moeder en Marie besloten zich te testen om erachter te komen of een van hen geschikt zou zijn om een nier te doneren. Hieruit bleek dat alleen Marie geschikt was als donor. Er is bij de 22-jarige geen twijfel over mogelijk om te doneren, maar de vraag die haar hart breekt is: aan wie gaat ze haar nier doneren?

Relatie met beide zussen

Het wikken en wegen begon en Marie keek naar haar relaties met haar zussen. “Mijn zus Sarah is een echte tomboy, zoals ik. We zijn heel close en genieten van dezelfde dingen”, schrijft Marie. “Daarmee zeg ik absoluut niet dat ik niet van mijn andere zus Jade hou, maar wij zijn simpelweg niet zo hecht. Jade is echt een meisjesmeisje en we delen weinig interesses. Ze wilde ook per se naar een bepaalde school die ver weg is, waardoor ik haar niet veel zie. Ik hou onvoorwaardelijk van haar, maar mijn band met Sarah is hechter.”

Een keuze gemaakt

Na lang nadenken over die onmogelijke keuze, maakte Marie toch haar beslissing. Ze wilde haar nier doneren aan Sarah. “Ik vertelde dit aan mijn moeder en mijn moeder vertelde het aan hun vader. Daarna barstte de hel los. Iedereen was woedend en mijn familie vroeg zich af hoe ik dit Jade aan kon doen. Hoe ik zo gemeen kon zijn en waarom ik met hun levens speelde”, vertelt Marie over de reacties die ze kreeg. “Ik heb hier zó zó lang over nagedacht. Ik wéét dat ik hiermee in principe zeg dat ik meer van Sarah hou dan van Jade. Ik snap het. Maar het is míjn nier. Ik voel me een monster dat ik mijn ene zus boven mijn andere verkies, maar Sarah is echt mijn beste vriendin.” 

Dokters geraadpleegd

Voordat Marie haar weloverwogen en vrijwel onmogelijke keuze maakte, sprak ze met de dokters van haar zussen. Ze wilde alle factoren goed afwegen. “De dokters van mijn zussen konden niet vertellen wiens toestand sneller achteruit zou gaan. Jade en Sarah bevinden zich beiden in hetzelfde stadium. Hun huidige behandeling eist z’n tol op hun andere organen. Het is daarom urgent dat een transplantatie plaatsvindt. Natuurlijk, als Jade echt nú een nieuwe nier nodig zou hebben en Sarah pas over een jaar, zou ik mijn nier meteen afstaan aan Jade”, vertelt Marie. 

Veel onbegrip

“Begrijp me niet verkeerd. Ik wil absoluut niet dat een van hen komt te overlijden”, benadrukt Marie. “Als ik beiden kon helpen, zou ik dat meteen doen, maar ik kan slechts een van hen redden. Momenteel krijg ik veel boze berichten van mensen die weten van de keus die ik wil maken. Ze schilderen me af als een monster. Ik weet dat ik een nare beslissing maak, maar ik hoop ook dat er mensen zijn die mijn keuze begrijpen.” 

*Marie is niet de echte naam van de vrouw. Op het forum Reddit deelt ze haar verhaal onder de naam throwaway99885758.

Lees ook: ‘Had ik mijn vriend niet moeten vragen of hij maandverband voor me wilde halen?’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash