Korte gedeeltelijke lockdown: deze nieuwe maatregelen kunnen we verwachten

mark rutte

Winkels en horeca moeten om 19.00 uur hun deuren sluiten

Waar we allemaal niet op hopen, gaat vanavond toch gebeuren. Vanavond is er een nieuwe persconferentie en krijgen we te horen dat er een gedeeltelijke lockdown komt, zo melden bronnen aan NOS

Gedeeltelijke lockdown

Met de stijgende coronacijfers is het kabinet genoodzaakt om een gedeeltelijke lockdown van drie weken in te voeren. Hiermee gaat het kabinet verder dan de twee weken die het Outbreak Management Team had geadviseerd. Horeca en niet-essentiële winkels moeten de deuren om 19:00 uur sluiten.

Zonder publiek

De theaters en bioscopen, die volgens het OMT dicht moeten, blijven waarschijnlijk wel open. Daarnaast wordt er geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken. Sportwedstrijden mogen wel doorgaan, maar dan zonder publiek op de tribunes. Hierdoor wordt ook de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Noorwegen dinsdagavond in een leeg stadion gespeeld.

Maatregelen voor lang termijn

Het kabinet is nog aan het kijken naar maatregelen voor de lange termijn, zoals het behouden van de anderhalve meter. Hiervoor moet er een nieuwe wetgeving komen, wat een week tot twee weken kan duren. Ook het gebruik van het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar dierentuinen en pretparken, maar dat moet ook nog juridisch geregeld worden.

2G-maatregel

Verder is er op dit moment een discussie gaande over de 2G-maatregel. Hiermee geeft een negatieve coronatest straks geen toegang meer tot bijvoorbeeld theaters, evenementen en horeca en kun je alleen naar binnen als je bent gevaccineerd of bent genezen. Hier lopen alleen nog een hoop bezwaren tegen.

Lees ook: ‘Ik wil het coronavaccin nemen, maar mijn ouders zijn erop tegen’

Bron: RTL Nieuws, Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress