Platte buik, gespierde benen: kun je eigenlijk wel plaatselijk vet verliezen?

plaatselijk vet

Een bewegingswetenschapper geeft antwoord

Als we in de spiegel kijken, zien we vaak wel iets dat ‘platter’ kan of juist gespierder. Maar in de praktijk is het nog een lastige klus om verschillende lichaamsdelen los van elkaar aan te pakken. Een bewegingswetenschapper legt uit of we eigenlijk wel plaatselijk vet kunnen verbranden.

Zelf bepalen

Verbrand je meer vet op je buik door vooral buikspieroefeningen te doen? En gaan je benen er strakker uit zien door wat vaker te squatten? Zo eenvoudig is het helaas niet, weet bewegingswetenschapper Roderick Voordouw te vertellen op GezondheidsNet. Sporten helpt natuurlijk om fitter te worden, maar heel gericht kunnen we het helaas niet aanpakken. “Veel mensen denken dat ze vet op de probleemgebieden kwijt kunnen raken door oefeningen te doen waarbij ze de spieren in deze zones trainen. Dit is helaas niet mogelijk. De spieren nemen vrije vetzuren op uit het bloed tijdens inspanning en waar deze vrij vetzuren vandaan komen ‘bepaalt’ het lichaam zelf.”

Fabeltje

“Enkele onderzoeken laten zien dat krachttraining en cardiotraining op hoge intensiteit vooral vet op en in de buik deed verminderen”, weet Voordouw te vertellen. Dat klinkt als goed nieuws, maar het ging hier om allerlei soorten oefeningen. “De onderzoeksdeelnemers trainden echter niet alleen de buikspieren. Lokale vetverbranding door gerichte oefeningen kan dus naar het rijk der fabelen worden verwezen.” Oftewel: voor een plattere buik moet je gewoon álle lichaamsdelen blijven trainen.

Effectief vet verbranden

Maar wat is nu beter om wat vet te verliezen: krachttraining of cardio? Eigenlijk is het antwoord: de workout die je het langste volhoudt. Intensieve trainingen blijken het beste te werken, of dit nu betekent dat je je rot rent op een loopband of dat je loodzware gewichten de lucht in weet te duwen. Krachttraining heeft het positieve effect dat je er natuurlijk sneller spieren mee opbouwt. En meer spiermassa betekent een hogere ruststofwisseling – wat betekent dat je ook in rust meer calorieën verbrandt.

Gezond voedingspatroon

Volgens Voordouw kun je best je voedingspatroon aanpassen, maar schrap geen hele voedingsgroepen. Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn allemaal nodig voor een gezond lichaam. “Om gezond te blijven en goed te presteren heeft het lichaam alle voedingsstoffen nodig. Het kan geen kwaad om voorzichtig de verhoudingen tussen vetten, koolhydraten en eiwitten in de voeding te veranderen. Ook trainen op een lege maag is geen aanrader. Als de koolhydraatvoorraad leeg is, schakelt je lijf automatisch over op vetverbranding. Je kunt dan echter minder zwaar en doelgericht trainen.”

Lees ook: Deze 6 voordelen van sporten blijven nog lang na je workout doorwerken

Bron: GezondheisNet | Beeld: Pexels