Lastige kwestie: ‘Mijn beste vriendin betaalt nooit de rekening’

beste vriendin rekening

De twee vriendinnen liggen niet op één lijn als het om geldzaken gaat

Elkaar een tikkie sturen of om de beurt de rekening betalen: het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn wanneer je met vriendinnen buiten de deur eet. Toch gaat het niet altijd zo gemakkelijk. Want wat doe je als één van de twee nooit wil betalen?

Allebei betalen

Op een anoniem forum doet Jessie* haar verhaal. Zij en haar beste vriendin gaan al jarenlang twee keer per maand iets leuks doen. Vaak komt dit neer op samen eten of een dagje uit. “Meestal lunchen we buiten de deur en halen we daarna nog een lekkere koffie bij Starbucks”, begint ze haar verhaal. “Eigenlijk hebben we altijd al hetzelfde systeem. Betaalt de één de lunch, dan betaalt de ander de Starbucks-bestelling.”

Geen werk

Dit systeem ging voor een lange tijd goed, aangezien allebei de vriendinnen een baan hadden. Plotseling besloot de beste vriendin van Jessie ontslag te nemen bij haar huidige baan, aangezien ze het daar niet meer zag zitten. Jessie steunde haar in deze beslissing. “Ze werd gestresst van haar baan en vertelde dat ze al bijna een nieuwe baan had gevonden”, vertelt Jessie. Dit bleek echter niet helemaal te kloppen. “Toen ik haar laatst vroeg naar haar werksituatie, vertelde ze dat ze nog geen nieuwe baan had gevonden. Ook was ze nog niet eens begonnen met zoeken.”

Vaker betalen

Onlangs genoten de twee opnieuw van een dagje uit, maar vroeg de beste vriendin van Jessie of zij de rekening wilde betalen. “Ze maakte een gekke opmerking. Ze vroeg aan mij of ik de rekening wilde betalen en dit de eerstvolgende keren weer te doen. Ze zei dat ik me daar maar op moest voorbereiden, aangezien ze nu geen inkomen heeft en nog geen behoefte heeft aan een nieuwe baan”, legt Jessie uit. Jessie wil de rekening heus wel betalen, maar niet iedere keer. “Ze vertelde me dat het prima zou kunnen, aangezien ik net promotie had gemaakt op werk en ik een loonsverhoging heb gekregen.”

Niet kunnen sparen

“Het klopte wel, ik had een flinke loonsverhoging gekregen. Maar dat wil niet zeggen dat ik het aan haar uit kan geven. Ik ben aan het sparen voor een nieuwe auto en wil graag samenwonen met mijn vriend. Ik wil een buffer opbouwen om dit zonder zorgen te kunnen doen”, legt Jessie uit. Ze stelde haar vriendin voor om dan wat vaker bij elkaar thuis te gaan eten om kosten te besparen. “Dit vond ze niet zo’n goed idee. Ze wilde nog steeds dezelfde uitjes plannen en vond dat ze dat ook wel verdiend heeft, aangezien dit voor haar een moeilijke periode is.” Jessie is behoorlijk aangeslagen en vraagt zich af hoe ze hiermee om moet gaan. Stelt ze zich aan, of is het belachelijk wat haar vriendin vraagt?

*Jessie is niet de echte naam. De vrouw plaatst een bericht op het anonieme forum Reddit onder de naam Clementinecutie13.  

Lees ook: ‘Ik weet niet hoe ik met een van mijn bruidsmeisjes moet praten over haar gewicht’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels