Onderzoek toont aan: op deze leeftijd ben je het gelukkigst


Op deze leeftijd ben je het gelukkigst

Wijsheid komt met de jaren, maar toch zijn we met zijn allen bang om ouder te worden. We krijgen rimpels, grijze haren en allerlei kwaaltjes als we ouder worden. Gelukkig is er ook nog iets positiefs aan: je zelfbeeld wordt namelijk beter naarmate je ouder wordt. En dit heeft invloed op je algehele geluk! Op deze leeftijd ben je het gelukkigst.

Dit is de leeftijd waarop je het gelukkigst bent.

Onderzoek

Uit onderzoek gepubliceerd in de Journal Psychological Bulletin bleek dat we ons gemiddeld het beste voelen wanneer we zestig jaar oud zijn. Deze positiviteit en dit geluk houdt zo’n tien jaar aan. De reden hiervoor is omdat je op zestigjarige leeftijd meestal een stabiel leven leidt qua liefde en werk. Daardoor kun je meer energie steken in andere sociale rollen waar je veel geluk uit haalt. Dit werkt positief op je zelfbeeld.

Zelfbeeld

Het zelfbeeld van een mens begint op vierjarige leeftijd en groeit tot elfjarige leeftijd. Daarna stagneert het tijdens de puberteit. Verrassend is dat het dus niet daalt tijdens de puberteit, het wordt gewoon niet beter in die periode. Na de puberteit groeit het weer gestaag door tot je dertigste, met een piek op je zestigste.

Dal

Na je zeventigste daalt het zelfbeeld juist weer. Mensen raken hun vrienden en familie kwijt en raken vaker in een sociaal isolement. Ook komen er na je zeventigste meer ziektes en kwaaltjes bij kijken, waardoor je zelfbeeld nog sterker daalt.

Genieten

Ben jij in de bloei van je leven, oftewel tussen de dertig en zestig? Geniet er dan van! Ben je jonger, dan heb je iets om naar uit te kijken.

Lees ook: Door deze voorwerpen in huis heb je snel een griepje te pakken

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Pexels