Bijzonder levensverhaal van 101-jarige gevluchte vrouw uit Nederland gaat viral

101-jarige

Kleindochter Johanna zet haar Nederlandse grootmoeder in het zonnetje na vaccinatie

De Amerikaanse Johanna Winant besloot haar fantastische, 101-jarige oma eens in het zonnetje te zetten op Twitter. Niet veel later had het ontroerende levensverhaal van grootmoeder Deborah duizenden reacties en likes in de wacht gesleept. 

‘Vandaag gevaccineerd’

Het begon allemaal met een bericht waarin kleindochter Johanna laat weten wat een bijzondere dag het voor haar is. Op 23 januari 2021 werd haar oma gevaccineerd tegen het coronavirus, zo laat ze weten in een Twitter bericht. Daarin schetst ze meteen een ontroerend beeld van haar grootmoeder: “Mijn 101-jarige oma is vandaag gevaccineerd. Als studente vluchtte ze voor de Nazi’s, ze leest nog altijd boeken in vier talen, heeft mijn studie betaald, drinkt liters koffie, heeft een hekel aan peper en is dol op amandelcroissants. Ik ben aan het huilen.”

Levensverhaal

Van de gelegenheid maakt Johanna gebruik om het bijzondere levensverhaal van haar grootmoeder te delen. Zo laat ze een foto zien van de immigratie-identificatiekaart van haar oma. Daarop is af te lezen dat de destijds 20-jarige Deborah Haagens in december 1939 Nederland ontvluchtte en naar de Verenigde Staten trok. Hoewel Deborah een nieuw leven opbouwt in de VS, blijft haar band met Nederland bestaan. “Rond haar 70ste werd mijn oma weduwe, waarna ze weer terugkwam bij haar jeugdliefde van de middelbare school, die ze in Nederland achter had moeten laten toen zij wist te ontkomen. Ze brachten nog tientallen jaren samen met elkaar door, deels in Californië en deels in Den Haag.”

Samen naar Den Haag

Ook toen Deborah de negentig al had gepasseerd, bracht ze nog een bezoekje aan Nederland. Kleindochter Johanna deelt een foto waarop ze samen met haar oma te zien is, voor de deur van het huis in Den Haag waar haar grootmoeder opgroeide.

Oma gaat viral

De foto’s en het verhaal van Johanna’s oma weten veel mensen te raken. De Tweets worden duizenden keren gedeeld en geliket. Daarnaast is het voor mensen de kans om ook weer eens stil te staan bij het veelbewogen leven van hun grootouders, die ze hopelijk snel weer in de armen kunnen sluiten. “Ik hoop dat ze het niet raar vindt”, schrijft Johanna op Twitter, vlak voordat ze haar oma besluit te vertellen dat ze viral is gegaan. Het blijkt allemaal mee te vallen: “Ik vertelde haar hoeveel mensen deze Tweets een like hadden gegeven en ze kon niet ophouden met lachen.”

Lees ook: Goede genen: Kate Middleton lijkt exact op deze oude foto van haar moeder

Bron: Linda | Beeld: Pexels, Vlada Karpovich