Extra smeren maar: deze lichaamsdelen verbranden het snelst!

Zo voorkom je onverwachts verbranden

Ook al smeren we ons altijd goed in, soms komen we na een dagje zonnen toch thuis met een huid die niet zo prettig meer aanvoelt en daarnaast rood gloeit. Sommige plekken op je lichaam verbranden nu eenmaal sneller en verdienen net even een extra likje zonnebrandcrème.

Niet alleen op het strand
Onbeschermd contact met de zon komt niet het meest voor op het strand, maar juist in het dagelijks leven. Wanneer we op het strand bakken, onthouden we vaak wel dat we ons moeten insmeren.  Maar juist die korte momenten dat we buiten rondlopen of over een marktje struinen lopen we onbeschermd rond. Tijdens deze momenten lopen we volgens biochemicus Kermis Hermoni veel schade op. “Misschien zelfs meer dan dagen dat we op het strand liggen”, vertelt hij aan Viva.

Verbranden
De plekken waar we het meest verbranden zijn volgens dermatoloog Jennifer A. Stein de borst en de schouders. In de zomer dragen vrouwen vaak blotere kleding en hierbij worden blote schouders en de borst makkelijker blootgesteld aan de zon. “De dunne huid op je borst is vergelijkbaar met die van je gezicht, waardoor ze snel beschadigd raakt”, weet de dermatoloog aan Viva te vertellen. “Het is één van de grootste oorzaken van rimpels op je borst als je ouder wordt. De zon schijnt er recht op, en het maakt de huid dunner.”

Voorkomen
Natuurlijk is goed insmeren en de heetste zonuren mijden een goed begin, maar het is ook verstandig om beschermende kleding te dragen. Dermatoloog Stein adviseert om beschermende kleding te dragen. Deze kleding houdt UV-stralen zoveel mogelijk buiten en is volgens de dermatoloog helemaal niet warm om te dragen. Het label ‘UPF’ in kleding wijst op de Ultraviolet Protectie Factor en vertelt je in hoeverre een kledingstuk tegen de zon beschermt.

Meer lezen? 

Bron: Viva Beeld: Pixabay