Wat veroorzaakt roos? De waarheid achter een paar van de meestvoorkomende roosmythes


Een droge hoofdhuid heeft er niets mee te maken

Het hebben van roos wordt door sommige mensen, die geen last hebben van de dwarrelende deeltjes in het haar, geassocieerd met slechte hygiëne. Een misconceptie waardoor velen die last hebben van roos, de neiging hebben om meteen te verklaren dat hun haar recent nog is gewassen. Het is een huidprobleem waar veel mensen last van hebben, maar waardoor wordt het veroorzaakt?

Er wordt een hoop duidelijk.

Vernieuwing huidcellen 
De huidcellen op ons hoofd worden constant vernieuwd en de oude cellen laten de huid ‘los’. Bij mensen die last hebben van roos, vernieuwen de cellen zich twee keer zo snel als normaal. Er zijn daardoor ook twee keer zoveel oude cellen die loslaten. Hierdoor ontstaan schilfers. Helaas is niet bekend waardoor de cellen bij sommige mensen twee keer zo snel worden vernieuwd. Wel weten we anno 2017 dat de volgende verklaringen over roos niet waar zijn.

Mythe #1: was je haar minder vaak als je last hebt van roos
Je moet je haar juist vaker wassen zodat je de schilfers weg kunt spoelen. Gebruik een anti-roosshampoo zodat de schilfers minder worden.

Mythe #2: je moet de schilfers wegkrabben voor je je haar wast
Als je last hebt van roos, vernieuwen je huidcellen zich twee keer zo snel en heeft het dus geen zin om de roos als het ware weg te krabben. Het wegkrabben van de huidschilfers kan bovendien erg pijnlijk zijn en een bloeding veroorzaken. Het bloeden maakt je hoofdhuid bovendien gevoelig voor infectie.

Mythe #3: je haarproducten maken het erger
Er zijn veel dingen die roos kunnen veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan stress, erfelijkheid of je dieet. Je haarproducten hebben er echter niets mee te maken.

Mythe #4: roos beïnvloedt de haargroei niet
Uit onderzoek blijkt dat een schilferige hoofdhuid helaas kan zorgen voor meer haaruitval. Als je hoofdhuid niet honderd procent gezond is, kan dat effect hebben op de groei van je haar. Ook kunnen de schilfers zich bevestigen aan de haarwortels waardoor je haar snel uit kan vallen.

Mythe #5: roos is erger in de zomer
Winter is juist de periode dat mensen sneller last krijgen van roos. Mensen zijn geneigd om meer dingen te eten die het huidprobleem kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan volle melkproducten, suiker, gekruid eten en champagne. Ook hebben mensen tijdens de koude maanden meer last van stress.

Lees ook: dit zijn voedingsmiddelen waardoor je haar sneller groeit 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Thuisarts, Self | Beeld: archief