Eens of oneens: ‘Jongens moeten gewoon bij de menstruatieles zijn’

menstruatieles

Hoe moet een basisschool omgaan met menstruatievoorlichting?

Op veel basisscholen krijgen meiden in groep 7 of 8 tegenwoordig voorlichting over ongesteldheid. Menstruatieles wordt het ook wel genoemd. De jongens worden dan nog weleens naar buiten gestuurd om te spelen, maar is het niet verstandiger om de jongens erbij te laten zitten?

Het is niet ongebruikelijk dat de jongens naar buiten worden gestuurd om te spelen wanneer de meisjes voorlichting krijgen over menstruatie.

Naar buiten gestuurd

De jongens van de meisjes scheiden wanneer ze menstruatieles krijgen, het is de aanpak waar een Zuid-Hollandse school voor koos. Moeder Maria, wiens dochter menstruatieles kreeg, was het niet eens met deze methode. Zo kreeg haar dochter de les niet van haar eigen meester, maar van een andere juf. “Wat ze (Maria’s dochter, red.) gek vond: De jongens waren naar buiten gestuurd. Die mochten buitenspelen en de meisjes kregen de voorlichting”, zo vertelt Maria aan RTL Nieuws.

Jongens erbij betrekken

Maria besloot verhaal te halen, want ze had liever gezien dat de jongens erbij hadden gezeten. “Waarom zou je jongens niet met ongesteldheid lastigvallen”, vraagt ze zich af. “Alsof meisjes er iets aan kunnen doen dat ze een baarmoeder hebben. De aanpak die de school heeft gekozen, vind ik nogal ouderwets.” Ze licht toe dat er nog altijd mannen zijn die het lastig vinden om over ongesteldheid te praten en zich bezwaard voelen om maandverband of tampons te kopen. “Door jongens op de basisschool niet bij de discussie te betrekken, versterk je dat gevoel.”

School

De school geeft aan dat hiervoor gekozen was, omdat een moeder van een meisje had aangegeven dat haar dochter onlangs ongesteld was geworden. Omdat niet iedereen thuis wordt ingelicht over menstruatie, besloot de school deze taak op zich te nemen. Er werd een juf gevraagd de voorlichting te geven, want de meesters dachten dat de meisjes zich daar veiliger bij zouden voelen. “We wilden een veilig klimaat creëren. Omdat het best ingrijpend is voor de meisjes, wilden we het intiem houden en vonden we het beter om de jongens er niet bij te betrekken.” De school laat ook weten dat ze nieuw lesmateriaal hebben voor groep 8, zowel de jongens als de meisjes zullen bij deze lesstof betrokken worden.

Lees ook: Prins William onthult wat het favoriete boek van zijn kinderen is

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash