Met de tijd mee: Prins Carnaval is steeds vaker een prinses

Met de tijd mee: Prins Carnaval is steeds vaker een prinses

Voorheen waren het vooral mannen die deze eervolle functie kregen

Aankomend weekend is het weer zo ver: carnaval gaat van start. Voor sommige feestneuzen dé periode van het jaar, en voor sommigen een ver van hun bed show. Hoe je het ook wendt of keert, al dat pracht en praal komt met een hoop bombarie. In positieve zin dan, hé. Wat je erover wilt weten voordat het begint? Er vindt een kentering plaats: Prins Carnaval is namelijk steeds vaker een prinses!

Prinses Carnaval

Prins Carnaval (of vaak dé Prins) is een gekozen ceremoniemeester, die voorafgaand aan en tijdens carnaval een belangrijke rol speelt binnen de plaats of carnavalsvereniging waar hij prins van is. Meestal is het iemand die in het verleden al actief in het plaatselijke carnavalsleven is geweest. Maar natuurlijk is het feit dat deze persoon alleen mannelijk zou kunnen zijn, in deze tijd een tikkeltje achterhaald. Goed nieuws: meer vrouwen hebben een rol tijdens carnaval, zo blijkt uit een rondgang van het ANP.  Volgens hen gebeurt het steeds vaker dat Prins Carnaval nu Prinses Carnaval is. Best bijzonder, want een lange tijd waren deze posities alleen voor mannen weggelegd. Dat is dus een feestje op zich waard.

Kentering

Vera Tax, in het dagelijks leven Europarlementariër, is dit jaar de eerste Prinses Carnaval ooit in Venlo bij carnavalsvereniging de Gaaskaetel. Vanaf dit jaar zitten er ook voor het eerst drie vrouwen in de Raad van Elf, het bestuur van de carnavalsvereniging. Bij carnavalsvereniging De Beerpiëp in Tegelen, in dezelfde gemeente, is dit jaar ook voor het eerst een prinses. Mét twee vrouwelijke adjudanten. En dit is dus nog maar het begin!

Lees ook: Deze realityster treedt op tijdens de huishoudbeurs

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Linda | Beeld: Pixabay