‘Mijn beste vriendin stuurt alleen maar foto’s van haar pasgeboren baby’

baby

‘Ik word er helemaal gek van, maar hoe vertel ik dit haar?’

Michelle* en Esmée zijn al jarenlang beste vriendinnen. Een paar maanden geleden heeft Esmée haar eerste kindje gekregen. Hoe blij Michelle ook voor het kersverse gezinnetje is, ze wordt gek van het gedrag van haar vriendin. Esmée bombardeert haar namelijk elke dag met een rits aan foto’s van de pasgeboren baby. Hoewel ze altijd lief en leed met elkaar delen, heeft Michelle hier geen behoefte aan. Toch vindt ze het moeilijk om het haar beste vriendin te vertellen. Op het platform Reddit doet ze haar verhaal.

Babypraat

“Al vijftien jaar zijn Esmée en ik bevriend”, begint Michelle haar verhaal. “Esmée hoopte al jaren dat ze zwanger mocht worden, en afgelopen oktober was het eindelijk zover: de komst van de kleine spruit. Ik ben enorm blij voor haar. Het probleem is echter dat ik niet zo enthousiast word van het hele gebeuren als zij. Tijdens haar zwangerschap gingen onze gesprekken ongeveer 75 procent van de tijd over babydingen. Soms ergerde ik me aan Esmée, bijvoorbeeld wanneer ze weer een subtiele hint gaf dat ik nog niets voor de babykamer cadeau had gedaan. Ik weed echter altijd aan de vele hormonen die door haar lijf gierden”, vertelt Michelle. Toch voldeed ze op een gegeven moment wel aan Esmée’s eis: “Na een tijdje heb ik haar een cadeaukaart gegeven waar een groot bedrag op stond, zodat ze alles in huis kon halen wat nodig was. Dat zorgde ervoor dat ze minder aan m’n hoofd liep te zeuren.”

Heel veel babyfoto’s

Op den duur begonnen er meer irritaties te ontstaan. “De baby is inmiddels geboren en hij is het enige waar Esmée nog over praat”, schrijft Michelle. “Ik vind het een leuk kind en beschouw hem als mijn neefje. Toch heb ik ook medelijden met hem, omdat letterlijk alles wat hij doet op de gevoelige plaat wordt vastgelegd. Op het moment dat ik dit schrijf, is het begin van de middag en heb ik al twintig foto’s van de baby ontvangen. Tien daarvan zijn vrijwel identieke foto’s waarop hij ligt te slapen in zijn wiegje.” Echter blijft het daar niet bij. “Inmiddels ben ik ook toegevoegd aan een groepschat waar haar man in zit, zodat ik nog weer extra foto’s toegestuurd krijg”, vervolgt Michelle.

Geen behoefte aan een baby

Michelle heeft steeds minder trek in al dat beeldmateriaal. “Het is zeker een schattig kind. Ik ben zelf nog absoluut niet in de babyfase beland en vind kinderen eigenlijk nooit mooi of aandoenlijk. Ik heb het gevoel dat het me allemaal opgedrongen wordt. Zelf voel ik niet de behoefte om alle leuke momenten van het kind te zien. Iedere lach, traan, outfit, nieuwe beweging: alles krijg ik onder ogen via mijn telefoon.” Het probleem is vooral dat haar beste vriendin het niet aan veel anderen kan laten zien. “Ik voel me er slecht over, omdat Esmée al meerdere keren haar frustratie heeft geuit. Ze laat namelijk ook veel aan haar familie zien, maar die reageren eigenlijk nooit zo enthousiast als ze had gehoopt. Ik weet dat ze daardoor vooral op mij leunt.”

Minder subtiele hints geven

Het is niet zo dat Michelle over zich heen laat lopen. “Ik heb al meerdere keren subtiele hints gegeven dat ik het moeilijk vind om elke dag op zoveel foto’s te reageren”, laat ze weten. “Toch komt dat bij Esmée niet binnen. Of ze negeert het, dat kan ook. Het lukt me niet om een manier te vinden waarop ik haar kan vertellen dat mensen kinderen die niet van henzelf zijn vaak niet zo boeiend vinden. Als ik dat in haar gezicht zou zeggen, zou ze meteen beledigd zijn. Ik wil onze vriendschap niet beschadigen of Esmée beledigen. Toch moet er iets veranderen, want het is mentaal uitputtend om elke dag zoveel foto’s te ontvangen.” Wat zou jij doen als je in Michelle haar situatie zat?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Prefer2BTraveling.

Lees ook: Carla vertelt: ‘Ik denk dat mijn man op mannen valt’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Adobe Stock