‘Mijn beste vriendin vindt dat ik me te bloot kleed’

vriendin

‘Ze wil niet meer met me omgaan als ik me zo blijf kleden’

Anna* (19) is al jarenlang vriendinnen met Elke. De twee gaan regelmatig op stap, maar de laatste tijd merkt Anna dat Elke haar steeds afkeurende blikken geeft als het om haar outfit gaat. Elke heeft dan ook aangegeven dat ze vindt dat Anna zich anders moet kleden, maar eigenlijk wil Anna dit zelf niet. Op het platform Reddit vraagt de dame anoniem advies.

Lichaam

“Elke en ik zijn altijd super open en eerlijk tegen elkaar geweest als het gaat om persoonlijke details”, begint Anna haar verhaal. “Of het nu gaat om mental health of andere struggles die we doormaken, en dat is iets wat ik waardeer binnen een vriendschap. We zijn allebei open en eerlijk geweest over de manier waarop we tegen ons lichaam aankijken en we zijn altijd grote voorstanders geweest om elkaar aan te moedigen om van je lichaam te leren houden. Maar onlangs leek dat bij haar te veranderen.”

Korte topjes

Anna begon flink te sporten en raakte wat kilo’s kwijt. “Deze verandering begon toen ik mijn allereerste liefdesverdriet meemaakte, nadat mijn vriend het uitmaakte. In het omgaan met het liefdesverdriet heb ik niet alleen geprobeerd om te werken aan mijn geestelijke gezondheid, maar ook aan mijn fysieke gezondheid”, vervolgt Anna. “De afgelopen drie maanden heb ik hard en gedisciplineerd gewerkt aan mijn lichaam, met resultaat. Ik heb bijvoorbeeld een strakkere buik gekregen (iets wat ik altijd al wilde bereiken). Hierdoor werd ik zelfverzekerder en voelde ik me ook fijn in het dragen van bijvoorbeeld croptops. Ik heb er hard voor gewerkt, dus ik wilde mijn buik ook weleens showen.”

Opmerkingen

Anna vertelt dat ze merkt dat haar beste vriendin de laatste tijd niet heel supportive meer is als het gaat om Anna’s lichaam. “Naarmate ik me meer zo kleedde, maakte Elke steeds vaker kleine opmerkingen over waarom ik me zou moeten omkleden. Ze begon ook steeds meer te klagen over haar eigen buik en lichaam en ik probeerde haar dan gerust te stellen. Tot nu toe had ik nog niet echt door hoe erg ze met mijn lichaamsverandering zat, totdat ze een wel heel bijzondere opmerking maakte.”

Elke heeft Anna namelijk behoorlijk aan het denken gezet. “Elke vertelde me dat de manier waarop ik me kleedde, voor andere mensen waaronder zijzelf een trigger kon zijn. Ze wilde dat ik stopte met korte topjes te dragen, omdat haar dit een ongemakkelijk gevoel gaf. Dit vond ik pijnlijk om te horen, omdat ik dit natuurlijk niet met slechte bedoelingen deed, maar ook omdat het me onzeker liet voelen over mijn lichaam”, gaat Anna verder. “Nadat ik had nagedacht over haar opmerking, vertelde ik haar dat ik mijn manier van kleden niet zou veranderen. Ik vond haar opmerking ongepast, omdat iemand vertellen dat zijn lichaam een trigger is, gewoon verkeerd is.” Dat kon Elke echter niet waarderen. “Ze noemde me egoïstisch, en ze zei dat ze dacht dat ik meer begrip zou tonen en dat ik ‘niet de vriendin ben die ze dacht dat ik was'”. Anna begon hieraan te twijfelen en weet niet wat ze nou moet doen. Moet ze Elke’s advies opvolgen of trouw aan zichzelf blijven?

*Anna en Elke zijn niet de echte namen van de vriendinnen. Anna deelt haar verhaal anoniem op Reddit onder de naam /Blackbird1973.

Lees ook: ‘Mijn vader is vreemdgegaan en hij werd exposed op Facebook’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels