‘Mijn broer heeft mijn leven tot een hel gemaakt en wil ineens weer contact’

broer

‘Voor mij is het hele hoofdstuk al afgesloten’

Julie* heeft een oudere broer, Finn. Hij heeft ervoor gezorgd dat haar jeugd niet bepaald leuk was. Onlangs is er een bom gebarsten tussen Finn en hun ouders, waardoor Finn ineens weer contact met Julie wil. Zij zit daar helemaal niet op te wachten en vraagt lezers op het forum Reddit om raad.

Altijd de schuld gekregen

“Van jongs af aan heb ik een enorme hekel aan mijn broer Finn”, begint Julie haar verhaal. “Onze ouders wilden maar één kind, ik was een ongelukje. Dat heb ik altijd gemerkt. Hij werd in alle situaties voorgetrokken en als er iets misging, kreeg ik de schuld. Hij vertelde altijd leugens over mij aan onze ouders, die hem meteen geloofden. Daarnaast zorgde hij ervoor dat ik gepest werd op school en nooit vrienden heb kunnen maken. Ik neem hem dat enorm kwalijk.”

Geen contact meer

Toen Julie achttien werd, ging ze studeren en verhuisde ze naar een andere stad. “Van mij werd verwacht dat ik hoge cijfers en een goed diploma zou halen, terwijl Finn thuis kon blijven wonen en niets hoefde te doen. Met hem zou het sowieso wel goed komen, zeiden mijn ouders altijd. Ze betaalden altijd alles voor hem en namen op een gegeven moment helemaal geen contact meer met me op. Ik kreeg nooit geld van hen en heb mezelf altijd helemaal in mijn eentje moeten redden.” Een paar jaar later kwam Julie een leuke jongen tegen. “Inmiddels ben ik al een paar jaar getrouwd. Mijn familie was wel uitgenodigd voor mijn bruiloft, maar is niet gekomen. Gelukkig heb ik een leuke schoonfamilie, met wie ik elke dag erg blij ben.”

Voortzetting van de familienaam

Julies ouders zijn op veel vlakken erg conservatief. “Ze vinden dat een man met een vrouw moet trouwen. Toen mijn broer uit de kast kwam, wisten ze niet waar ze het moesten zoeken. Dan zou hij dus geen kinderen mogen krijgen, en wie moest de familienaam dan voortzetten? Mijn man en ik hebben een dochter, die zijn achternaam heeft. Ik ben inmiddels zwanger van ons tweede kind, dat ook die achternaam zal krijgen. Mijn eigen achternaam heb ik onmiddellijk laten vallen toen ik trouwde.”

Ineens een poging

Toen Finn ineens contact met Julie zocht, schrok ze daarvan. “Hij vertelde me dat onze ouders niets meer met hem te maken willen hebben, tenzij hij onze relatie ‘repareert’. Ineens hebben ze door dat hij de reden is dat ze geen contact meer met mij hebben. Ze willen per se dat mijn kinderen mijn ‘eigen’ achternaam gaan dragen, maar dat kunnen ze natuurlijk op hun buik schrijven. Ik heb mijn broer meteen geantwoord dat hij naar de hel mag lopen en dat ik mijn ouders ook niet meer hoef te zien of te spreken. Hij antwoordde dat ik kinderachtig reageerde en noemde me zelfs homofoob. Ik heb hem meteen geblokkeerd en wat mij betreft is dat hele hoofdstuk afgesloten. Heb ik daar goed aan gedaan?” Wat zou jij doen als je in Julies situatie zat?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam jdjcjcinsbxjic.

Lees ook: ‘Het gedrag van mijn schoonzus zorgt voor spanning binnen de familie’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, averie woodard