‘Mijn buren noemen me egoïstisch omdat ze mijn busje niet mogen lenen’

buren

‘Ineens wil niemand in de buurt meer tegen me praten’

Dakota* is nog niet zo lang geleden verhuisd naar een leuke buurt. Ze heeft afspraken gemaakt met haar buren over het gebruik van haar busje. Haar buren hebben een gehandicapte dochter en lenen het busje af en toe om haar te vervoeren. Nu wilden ze het busje echter twee weken achter elkaar lenen voor een roadtrip. Dakota stemde daar niet mee in, wat tot ruzie leidde. Op Reddit vraagt ze lezers om raad.

Op elkaar bouwen

“Sinds een paar maanden woon ik in een nieuwe buurt”, begint Dakota haar verhaal. “Ik woon het grootste gedeelte van het jaar alleen, omdat ik geen partner heb. Wel woont mijn moeder in de zomer bij mij in. De rest van het jaar woont ze in het zuiden, waar het een stuk warmer is. De buurt is erg gezellig, mensen gaan er vriendelijk met elkaar om. Je kunt echt op de anderen bouwen, ze helpen je met alles. De buurtkinderen kunnen het ook goed met elkaar vinden en spelen altijd gezellig buiten.”

Moeder vervoeren

Dat klinkt allemaal positief, maar toch is Dakota tegen een probleem aangelopen. “Mijn buren hebben een dochter die zwaar gehandicapt is. Ze zit in een rolstoel en kan niet praten. Mijn buurvrouw heeft haar baan opgezegd om de verpleging te kunnen helpen bij de zorg voor haar dochter. Ik ben inmiddels best close geworden met mijn buren en probeer hen te helpen waar ik kan.” Het probleem heeft dan ook niets met de buren te maken, maar met een vraag die ze hadden. “Ik heb een busje gekocht en omgebouwd, zodat ik mijn moeder daarin kan vervoeren. Ze is slecht ter been en lange afstanden zijn een probleem voor haar. Tijdens de maanden dat mijn moeder niet bij mij woont, wordt dat busje amper gebruikt. Alleen als ik veel spullen moet vervoeren, rijd ik er weleens in.”

Lenen voor een roadtrip

Omdat de buren van Dakota geen auto hebben die groot genoeg is voor de rolstoel van hun dochter, lenen ze het busje af en toe. “Dat ging tot nu toe altijd goed”, schrijft Dakota. “Tot vorige week, toen ze ineens vroegen of ze het busje twee weken mogen lenen om een roadtrip te maken. Normaal gesproken zou ik daar niet moeilijk over doen, maar de data voor die trip hebben overlap met data waarop ik het busje nodig heb om mijn moeder te vervoeren. Ik heb daarom gevraagd of ze de trip misschien een paar dagen later konden starten, zodat ik mijn moeder in elk geval met een gerust hart van het vliegveld kan ophalen. Dat was geen optie voor ze.”

Ineens genegeerd

Dakota heeft vervolgens tegen haar buren gezegd dat het lenen van het busje geen optie is, wat haar duur kwam te staan. “Ze noemden me egoïstisch en hebben een aantal andere buren tegen me opgezet. Ik werd ineens niet meer uitgenodigd voor de buurt-bbq en niemand zwaait nog naar me op straat. Ik heb al een aantal keer voor de deur gestaan bij mijn buren, maar ze doen niet open. Ook reageren ze niet op mijn berichten, dus ik denk dat ze me geblokkeerd hebben. Ik krijg een erg ongemakkelijk gevoel van deze hele situatie, maar heb nog altijd het idee dat ik goed gehandeld heb. Het is immers mijn busje, dus dan heb ik toch het recht om te zeggen wat ermee gebeurt?” Wat zou jij tegen Dakota zeggen?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam Low_Statistician6031.

Lees ook: ‘Hij kwam met een gerecycled cadeau aanzetten voor Moederdag’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Tim Mossholder