‘Mijn nicht is opgepakt dankzij mij en nu voel ik me schuldig’

opgepakt

‘Had ik me nou maar gewoon stilgehouden, dat had veel gedoe gescheeld’

Franka* heeft een nicht die al eens in de gevangenis heeft gezeten vanwege drugsbezit. Tijdens een huiszoeking is die nicht weer opgepakt, nadat Franka iets over drugs had gezegd. Franka voelt zich daar erg schuldig over. Op Reddit vraagt ze lezers om raad.

Een ritje in de auto

“Een tijdje geleden werd ik ineens gebeld door mijn nicht Didi”, begint Franka haar verhaal. ‘Ze vroeg me of ik kan haar kon komen ophalen en haar naar het huis van haar vriend kon brengen. Ik stemde daar nietsvermoedend mee in en stond een half uur later voor haar deur. Ze deed een beetje vreemd en had duidelijk haast, dus stapten we zo snel mogelijk in en gingen we op weg. De rit verliep goed en we kwamen er na een kwartiertje aan. Ik schrok wel een beetje, want er stond een politieauto voor zijn huis.”

Huiszoeking en ruzie

Franka en Didi stapten uit en liepen angstig op het huis af. “Er bleek een huiszoeking gaande te zijn”, schrijft Franka. “Didi raakte in paniek en sleepte me mee naar buiten, zodat we buiten het gezichtsveld van de agenten waren. Ze trok een zakje uit haar bh en wilde dat aan mij geven, maar ik weigerde het aan te nemen. Er zat overduidelijk drugs in, die ze dus al die tijd al bij zich droeg. Ze heeft in het verleden al eens in de gevangenis gezeten voor drugsbezit en vond het daarom een goed idee om het zakje aan mij te overhandigen. Ik deinsde steeds verder naar achteren en we kregen ruzie, waarbij onze stemmen best wel luid waren.”

Gearresteerd

De ruzie tussen Didi en Franka trok de aandacht van een van de agenten, die naar buiten kwam om polshoogte te nemen. “Hij vroeg wat er aan de hand was en ik praatte meteen mijn mond voorbij. Mijn nicht en haar vriend werden allebei gearresteerd en meegenomen naar het bureau. Ik bleef achter met de andere agent en kon alleen maar huilen van de schrik.” Een paar dagen later werd Franka gebeld door een van de agenten met de boodschap dat ze niet hoefde te getuigen in de rechtbank. “Daardoor was ik enorm opgelucht. Ik voel me echter heel schuldig, omdat ik het gevoel heb dat mijn nicht door mij is opgepakt. Ja, ze had iets bij zich wat ze niet mocht hebben, maar als ik niks had geroepen…”

Beschuldigingen van familie

Niet alleen Franka maakt zich druk om de situatie, ook haar familieleden zijn er niet blij mee. “Ze waren juist zo opgelucht dat mijn nicht haar leven weer op orde leek te hebben, ook al was dat niet zo. Ze noemen mij een lafaard, omdat ik haar niet heb geholpen. Mijn nicht heeft twee kinderen, die ze waarschijnlijk nooit meer mag zien nu ze voor de tweede keer de bak in draait. Als ik het voor haar had opgenomen, zouden we allebei vrij zijn of zou ik waarschijnlijk alleen een boete hebben gekregen. Toch heb ik het gevoel dat ik het juiste heb gedaan, omdat ze nu eenmaal de wet overtrad. Ik kan er ook niks meer aan veranderen. Moet ik me eroverheen zetten?” Wat zou jij tegen Franka zeggen?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Apprehensive-Crab387.

Lees ook: ‘Mijn vriend negeerde me volledig toen we samen naar een bar gingen’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Morgan Sessions