‘Mijn vriendin heeft een rampzalige date voor me georganiseerd’

rampzalige-date

Ze weet niet of ze de vriendschap nu moet verbreken

Samira* is al jarenlang bevriend met Tess. In de loop der jaren is Samira steeds onzekerder geworden, waardoor ze absoluut niet klaar is voor een relatie. Toch vindt Tess dat het tijd wordt en wil ze Samira aan iemand koppelen. Samira voelt zich bedrogen en weet niet of ze de vriendschap nog wil behouden. Op het forum Reddit vraagt ze lezers om raad.

Geen behoefte aan een relatie

“Tess en ik zijn al sinds de basisschool vriendinnen. Op de middelbare school raakte ik depressief en verbrak ik al mijn vriendschappen, behalve die met haar”, begint Samira haar verhaal. “De afgelopen tijd benoemt ze steeds vaker dat ze een vriend voor me wil vinden. Ze probeert telkens dates voor me te regelen, terwijl ik daar niet op zit te wachten.” Dat heeft ze ook aan Tess duidelijk proberen te maken. “Ik heb haar verteld dat ik mentaal niet klaar ben voor een relatie, omdat ik niet het gevoel heb ik dat die verantwoordelijkheid aankan. Ook zit ik fysiek niet lekker in m’n vel: ik heb behoorlijk wat overgewicht en ik heb niet het idee dat iemand dat aantrekkelijk zal vinden. Ik dacht dat ik duidelijk tegen Tess was geweest, maar dat bleek niet zo te zijn.”

Ontmoeting in de kroeg

Tess heeft Samira’s hints inderdaad helemaal niet begrepen. “Twee dagen geleden gebeurde er iets vervelends”, schrijft Samira. “Tess vroeg of ik naar onze stamkroeg wilde komen en toen ik daar aankwam, zag ik dat ze nog drie mensen had uitgenodigd. Eigenlijk had ik me moeten omdraaien en weg moeten lopen, want Tess weet dondersgoed dat ik niet van groepen houd. Ik voelde me echter krachtig die dag en besloot iedereen te begroeten. Het meisje naast Tess vroeg ik of ‘die vriendin’ was waar Tess haar blijkbaar vaak over had verteld. Tess antwoordde blij dat dat klopte en ik kon wel door de grond zakken. Ze stelde me voor aan de twee mannen die bij hen zaten. Toen kwam het: een van die mannen bleek mijn date te zijn.”

Erg ongemakkelijk

Dat was het beginpunt van de ellende. “David, de man waar het om ging, leek er alles aan te willen doen om mij een slecht gevoel te geven”, vertelt Samira. “Hij praatte uitgebreid over zijn ex-vriendinnen en hoe slank zij allemaal waren, hij zei dat hij nooit iemand met overgewicht zou daten en dat zijn geliefde grootmoeder aan obesitas was overleden.” Samira voelde zich absoluut niet op haar gemak. “Ik snapte het niet: waarom praatte hij zo tegen mij? Ik was niet van plan om een relatie met iemand aan te gaan en al helemaal niet met hem. Tuurlijk had ik door dat hij totaal geen interesse in me had en zich bedrogen voelde. Tess had van tevoren duidelijk niet tegen hem gezegd hoe ik eruitzie. Het was enorm ongemakkelijk hoe hij me afwees terwijl er een groep mensen bij was. Ik ben meteen opgestaan en heb de kroeg verlaten.”

Vriendschap verbreken?

Hoewel Samira die avond niemand meer wilde spreken, werd het haar digitaal opgedrongen. “Tess probeerde na afloop meerdere keren haar excuses aan te bieden. Ze heeft me in de loop van de avond nog een hele hoop berichten gestuurd om sorry te zeggen. Ook David stuurde me berichten waarin hij zei dat het hem speet. Hij vroeg me zelfs op een tweede date! Wat een lef. Ik begin me af te vragen of ze niet een of ander stom spel aan het spelen zijn en mij als pion gebruiken.”

Samira voelt zich vooral verraden. “Talloze keren heb ik tegen Tess gezegd dat ik niet op een relatie zit te wachten en dat ik niet wil dat ze me in verlegenheid brengt. Vervolgens doet ze precies wat ik niet wil. Waarom? Zodat ze zich beter kan voelen over zichzelf? Of is het idee dat ik me slecht voel over hoe ik eruitzie, in de hoop dat ik er iets aan ga veranderen? Hoe dan ook: ik weet niet of ik nog wel bevriend wil zijn met Tess. Wat het lastig maakt, is dat ze mijn enige vriendin is en ik erg onzeker ben. Ik ben bang dat ik niet zo gauw nieuwe vriendin zal kunnen maken. Wat moet ik doen?” Wat zou jij doen als je in Samira’s situatie zat?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Special_Saiamander.

Lees ook: ‘Ik wil mijn vriend niet telkens verzorgen als hij te veel gedronken heeft’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Hitesh Dewasi