‘Mijn vriendin is enorm jaloers en het maakt me radeloos’

jaloers

Hij weet inmiddels niet hoe lang hij haar gedrag nog kan tolereren

Jack* is drie maanden samen zijn vriendin Marie*. Hij heeft het gevoel dat ze te vaak erg jaloers gedrag vertoont. Daardoor weet hij inmiddels niet meer wat hij wel en niet kan doen. Op het forum Reddit vraagt hij lezers om raad.

Vriendschap met zijn ex

“Ik zal een aantal voorbeelden geven van Maries gedrag,” begint Jack zijn verhaal. “Toen we net een stel waren, was ik ook nog bevriend met een van mijn exen. Marie vond dat maar niks, wat ik begrijp. Ze drong er echter sterk op aan dat ik al het contact met mijn ex zou verbreken. Dat vond ik pijnlijk, omdat ik mijn ex nog altijd als een goede vriendin beschouwde. Toch heb ik het contact stopgezet, omdat ik het met Marie eens ben dat het niet netjes is om bevriend te blijven met een ex als je huidige partner zich daar niet prettig bij voelt.”

De buurvrouw

Daar bleef het echter niet bij. “Ik heb een buurvrouw, die ik voor dit verhaal even Dagmar noem. De afgelopen paar jaar heb ik een goede vriendschap met haar opgebouwd. Ook met haar ex-vriend ben ik nog altijd bevriend, omdat ze met hem ging samenwonen toen ze de woning naast die van mij betrok. Toen zij uit elkaar gingen, heb ik met beide partijen dus contact gehouden.” Jack benadrukt dat het puur bij vriendschap gebleven is. “Er is geen enkele seksuele historie tussen Dagmar en mij, omdat we elkaar van begin af aan duidelijk hebben gemaakt dat dat nooit zou gebeuren. Dat heb ik ook aan Marie verteld.”

Vreemde blikken

Toch ging het laatst ineens verkeerd. “Ik had een leuk uitje gepland met Marie en een paar vrienden. Daarbij had ik Dagmar en haar nieuwe vriend ook uitgenodigd. De volgende dag was Marie erg van streek omdat ze vond dat ik op een bepaald punt te dicht bij Dagmar in de buurt had gestaan. Ook vond ze dat Dagmar op een verdachte manier naar me keek. Ze denkt blijkbaar echt dat Dagmar iets in mij ziet, terwijl ik ervan overtuigd ben dat dat niet zo is.” Dit probeerde Jack dan ook aan Marie duidelijk te maken. “Ik vertelde Marie dat ik niets raars had gemerkt aan Dagmars gebaren en blikken”, schrijft hij. “Dat zorgde voor een gigantische ruzie, waarin Marie op een gegeven moment zelfs eiste dat ze mijn chatberichten met Dagmar mocht zien. Ik begon me schuldig te voelen en heb Marie daarom beloofd dat ik wat minder vaak contact met Dagmar zal opnemen.”

Gezamenlijke vriendin

Er is nóg een vriendschap in Jacks leven waar Marie het niet mee eens is. “Ik heb Marie ontmoet via een gezamenlijke vriendin genaamd Miranda”, aldus Jack. “Miranda en ik zijn al sinds de middelbare school bevriend, ze voelt als een familielid. Gisteren werd Marie ineens heel boos en begon ze over een situatie van maanden geleden. Marie, Miranda en ik waren samen koffie aan het drinken en ik heb Miranda’s schouder kort aangeraakt. Marie maakte daar een enorm probleem van. Ik hield het niet meer en heb tegen haar gezegd dat ze professionele hulp moet zoeken voor haar jaloezie. Dat vatte ze niet bepaald goed op, waardoor de ruzie alleen maar erger werd. Daarom heb ik vannacht op de bank geslapen. Ik weet inmiddels niet meer wat ik aan haar jaloerse gedrag kan doen. Er moet wel echt iets veranderen, want dit houd ik niet lang meer vol.” Wat zou jij Jack aanraden?

*De namen in dit verhaal zijn gefingeerd. Op Reddit doet de man zijn verhaal onder de naam memystic14. 

Lees ook: ‘Mijn beste vriendin heeft opgebiecht dat ze is vreemdgegaan’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Toa Heftiba