‘Mijn vriendin vindt dat ik geen ‘echte man’ ben omdat ik niet kan klussen’

klussen

‘Ze maakte er ineens een vervelende opmerking over’

Stefan* verricht in het huis dat hij met zijn vriendin deelt de meeste huishoudelijke taken. Hij is alleen niet zo goed in klussen, dus dat laat hij altijd aan anderen over. Zijn vriendin vindt dat een probleem en ziet hem daardoor niet als ‘echte man’. Op Reddit vraagt Stefan lezers hoe hij met de situatie moet omgaan.

Huishouden en verzorging

“Ik werk thuis, mijn vriendin heeft een baan in customer service en is daarom elke dag op locatie”, begint Stefan zijn verhaal. “Ze heeft vaak veel stress van haar baan en kan het huishouden er echt niet bij hebben. Daarom doe ik de meeste huishoudelijke taken. Die verdeling hebben we al sinds we zijn gaan samenwonen, wat nu een paar jaar geleden is. Naast die taken probeer ik haar altijd zoveel mogelijk te vertroetelen, zodat ze kan bijkomen na haar lange werkdagen.” Toch is er één ding waarvoor je Stefan niet hoeft in te schakelen. “Ik ben totaal niet handig. Als er iets gerepareerd moet worden, kan er beter een specialist gebeld worden.”

Vervelende opmerking

Een paar weken geleden leverde Stefans gebrek aan praktische vaardigheden een probleem op. “De badkamerdeur was stuk en dus had ik een vriend gebeld om hem te repareren. Dat heeft hij netjes gedaan en het probleem was zo verholpen. Toen de ouders van mijn vriendin kwamen eten, vertelde ik daarover. Haar vader vertelde enthousiast over zijn houtbewerkingsproject, waar hij al een tijdje mee bezig is. Hij vroeg of ik hem wilde helpen met de laatste paar kleine dingetjes. Ik stond op het punt dat beleefd af te wijzen, toen mijn vriendin ineens zei dat je dat soort vragen sowieso niet aan mij hoeft te stellen. Ze herinnerde haar ouders eraan dat ik erg onhandig ben. Dat zei ze gewoon waar ik bij zat.”

Geen echte man

Stefan verwachtte dat zijn schoonouders het voor hem zouden opnemen, maar dat gebeurde niet. “In plaats daarvan moesten ze erom lachen. Ze zeiden dat ze het vanzelfsprekend vinden dat mannen dingen in het huis kunnen repareren. Anders ben je geen echte man, toch? Nadat ze dat hadden gezegd, hing er ineens een spanning in de lucht. Ik had het gevoel dat ze me een echte loser vonden en durfde eigenlijk niets meer te zeggen.” Toch heeft hij het geprobeerd aan te kaarten nadat zijn schoonouders vertrokken waren. “Ik zei dat ik die reactie niet had verwacht en dat er echt wel meer onpraktische mannen op deze aardbol rondlopen. Ze steunde me niet, maar zei alleen maar dat ze het best wel gênant vindt dat ik voor dat soort dingen andere mensen moet bellen.”

Minder taken

Dat gaf Stefan opnieuw een vervelend gevoel en hij besloot tot actie over te gaan. “Ze vinden me dus een sukkel. Maar dan ben ik wel een sukkel die alles in ons huis doet. Dus heb ik besloten om de helft van de huishoudelijke taken voortaan aan haar over te laten. Dan kan ik me focussen op ‘het worden van de man die ik zou moeten zijn’. Misschien is het kinderachtig, maar ik heb het gevoel dat ik mijn vriendin op haar nummer moet zetten omdat ze zo denigrerend deed. Ga ik hier te ver in?” Wat zou jij tegen Stefan zeggen?

*De naam Stefan is gefingeerd. Op het forum doet de man zijn verhaal onder de naam housework1998.

Lees ook: ‘Mijn man schaamt zich voor me omdat ik geen diploma heb’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Catt Liu