Meisje vertelt: ‘Mijn moeder heeft mijn gezicht bewerkt in onze familiefoto’

familiefoto bewerkt

‘Ik wil niet verbergen wat er is gebeurd’

Simone* heeft vorig jaar een heftig auto-ongeluk gehad, waardoor ze flinke littekens in haar gezicht heeft. Haar verbazing en teleurstelling waren dan ook groot toen ze opmerkte dat haar moeder de jaarlijkse familiefoto had bewerkt, zodat ze geen littekens meer had op de foto. 

Familiefoto bewerkt

Simones familie maakt elke kerst een mooie foto, die ze vervolgens als kerstkaart naar vrienden en familieleden sturen. Helaas raakte Simone vorig jaar betrokken bij een heftig auto-ongeluk. “De littekens in mijn gezicht zijn zo groot dat mensen in het openbaar naar me staren. Het heeft veel moeite gekost om hieraan gewend te raken”, vertelt ze op Reddit. Des te pijnlijker was het toen ze ontdekte dat haar moeder haar gezicht had gefotoshopt. “Op de foto lijkt het alsof ze mijn gezicht van vóór het ongeluk erover heeft geplakt. Het voelt net alsof mijn moeder niet kan accepteren hoe ik er nu uitzie.”

Weinig begrip van moeder

Simone besloot haar moeder aan te spreken op het feit dat ze haar gezicht op de foto had bewerkt. Inmiddels is het een tijd geleden dat Simone dit gesprek met haar moeder had, toch kan haar moeder dit gesprek niet loslaten. “Ik ben destijds vrij emotioneel geworden, en mijn oudere broer heeft hierover ook flink ruzie gemaakt met onze ouders.” Uiteindelijk hebben Simone en haar broer geweigerd de kaarten te ondertekenen. Dit is opgevallen bij de ontvangers, want normaliter schrijven de twee leuke persoonlijke berichtjes op alle kaarten. Afgelopen jaar was dat dus flink anders, en dat heeft Simones moeder haar en haar broer niet in dank afgenomen. “Mijn moeder begint hier steeds weer over”, vertelt Simone. “Ze klaagt dat de kaarten ‘drama veroorzaakten’.” Niet omdat Simones moeder de familiefoto dus heeft bewerkt, maar vanwege de ontbrekende kerstgroeten.

Geen steun

Ook van haar vader hoeft Simone geen bijval te verwachten. “Hij snapt mijn punt”, zegt ze, “maar hij zegt dat het ‘makkelijker’ is om gewoon de boel te sussen en het met mijn moeder eens te zijn.” Bovendien is Simones broer vertrokken, en heeft ze van hem dus ook geen steun meer. “Mijn moeder zegt dat het vragen had opgeleverd als ze mijn gezicht niet had bewerkt. Maar ik denk dat dat het nu vreemder is als we die ontvangers tegenkomen op straat en ze dan pas zien wat er met mijn gezicht is gebeurd.” Inmiddels vond het voorval maanden geleden plaats, maar klaagt Simones moeder nog steeds dat ze ‘ondankbaar’ is en dat hun kerstkaart ‘het niet goed deed’ bij familie en vrienden. Simone vraagt daarom om hulp. Wat vind jij?

*Dit is niet de echte naam van het meisje. Zij doet op Reddit haar verhaal onder de naam Throwaway-card-.

Lees ook: ‘Mijn moeder vertelde iedereen al over mijn zwangerschap voordat ik daar klaar voor was’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Craig Adderley