Vrouw vertelt: ‘Mijn moeder heeft mijn hele leven over mijn vader gelogen’

moeder gelogen

‘De meest belangrijke persoon in mijn leven blijkt een leugenaar te zijn’

De 25-jarige Carine* bleef na de scheiding van haar ouders bij haar moeder wonen. Met haar vader had ze maar weinig contact, omdat hij volgens haar moeder een ‘slechte man’ is, die was weggelopen van zijn gezin. Onlangs ontdekte ze echter dat de vork anders in de steel zit. Nu vraagt ze om advies.

Weinig contact

“Mijn vader verliet mij en mijn moeder toen ik nog maar vier jaar oud was”, vertelt Carine op het forum Reddit. “Mijn moeder heeft me sindsdien altijd gezegd dat hij een slechte man is. Mijn vader kwam weleens op bezoek of nam me mee om een ijsje te halen, maar dan voelde ik me helemaal niet op mijn gemak. Hij is wel altijd in mijn leven gebleven, maar van een afstandje. Hij kwam bijvoorbeeld wel kijken bij sportwedstrijden en op mijn verjaardagen kwam hij langs met een cadeautje. Maar in mijn achterhoofd hoorde ik mijn moeder altijd zeggen dat hij een slechte man is, en ik wilde eigenlijk niet in zijn buurt zijn.”

Contact verbreken

“Als klein meisje heb ik mijn moeder eens gevraagd of mijn vader haar sloeg. Daarop antwoordde ze van niet, maar volgens haar was mijn vader een erg zelfzuchtige en boze man die ons twee in de steek had gelaten. Op mijn negentiende verjaardag besloot ik het contact met mijn vader te verbreken. Ik vertelde hem dat hij ons nooit had moeten verlaten toen we hem het hardst nodig hadden. Sindsdien heb ik niet meer met hem gesproken. Hij belt ieder jaar op mijn verjaardag en met kerst, maar ik neem niet op.”

Andere waarheid

Alles verandert als Carine een oude vriendin van haar moeder tegen het lijf loopt. “Ik had haar al sinds mijn twaalfde niet meer gezien. Het leek ons erg gezellig om eens bij te praten en we wisselden nummers uit. Drie dagen later spraken we af om bij te praten. Toen kwam ook mijn vader ter sprake”, vervolgt Carine. “Die vriendin vertelde dat ze niet kon geloven wat mijn moeder hem aan had gedaan. Ik was natuurlijk geschrokken en vroeg haar wat ze precies bedoelde. Ze vertelde me dat mijn moeder met meerdere mannen vreemd is gegaan toen ze nog samen was met mijn vader. De eerste keer heeft mijn vader haar vergeven, maar al snel trok hij het niet meer en heeft hij een scheiding aangevraagd. Dit was niet het verhaal dat mijn moeder me altijd had voorgeschoteld.”

Confrontatie

“Ik ben onmiddellijk naar mijn moeders huis gegaan om haar met dit verhaal te confronteren”, vertelt Carine. “Eerst ontkende ze alles, maar na heel wat geschreeuw gaf ze toch toe. Ja, ze had mijn vader bedrogen en hij kon er niet meer tegen. Ze was zo boos toen hij vertrok, dat ze hem daarna altijd in kwaad daglicht heeft gesteld.” Carine voelt zich nu erg verloren. “Ik weet niet mee wie of wat ik moet geloven. Ik heb deze man mijn hele leven gehaat, echt gehaat. En nu ontdek ik dat mijn moeder, de meest belangrijke persoon in mijn leven, een leugenaar en een bedrieger is, en dat mijn vader de goede persoon is?

Weer contact zoeken?

“Wat moet ik nu doen? Ik heb de afgelopen zes jaar niet meer met mijn vader gesproken en ik heb hem mijn hele leven slecht behandeld. Zou hij wel opnemen na alles wat ik hem heb aangedaan?”, vraagt Carine zich af. “Of moet ik alles laten zoals het is? Het is niet alsof ik nu een knop om kan zetten en van mijn vader kan gaan houden. Hij is als een vreemdeling voor me. Wat moet ik doen?” Carine hoopt ervaringen en adviezen van andere te horen, Kun jij haar helpen?

*Carine is niet de echte naam van deze vrouw. Op het forum deelt ze haar verhaal onder de naam ThrowRA78951.

Lees ook: Vader reageerde slecht op dochters coming-out: ‘Hoe maak ik het goed?’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash