Huh? ‘Mijn neefjes zijn niet welkom bij diners vanwege hun eetgedrag’

neefjes eetgedrag

Wat zou jij doen in deze situatie?

Tara* heeft twee neefjes van acht en elf jaar oud. Bij familiediners is het eetgedrag van de neefjes bijzonder onbeschoft en hoewel ze haar zus er al vaker op heeft aangesproken: er verandert niks. Op Reddit vertelt ze hoe de situatie is geëscaleerd en vraagt ze om advies.

Het eetgedrag van de neefjes

Tara’s familie eet regelmatig gezellig samen. “Iedereen krijgt een beurt. Diegene serveert dan eten en we komen allemaal langs om te eten.” Superleuk, toch? Maar Tara’s zus Pleun heeft twee zoontjes die regelmatig roet in het eten gooien. “Ik noem het egoïstische eters”, schrijft Tara. “Haar zoontjes scheppen veel meer op dan ze ooit op kunnen. Of ze snoepen overal een beetje van af, waardoor anderen er niet meer zomaar van kunnen eten.” Dat klinkt al behoorlijk frustrerend, maar dat is niet het enige.

Van oplossing naar nieuw probleem

Tara dacht de neefjes te slim af te zijn door het eten niet meer als buffet te serveren. “Ik begon iedereen borden met eten te geven”, schrijft ze. Maar ook dat hielp niet, want de neefjes toonden zich nog onbeschofter: “Nu pakken ze gewoon eten van andermans bord af.” En ondertussen doet Pleun niks. “Mijn zus kijkt toe en zegt er niks van. Als ik er iets van zeg, steken ze hun tong naar me uit.” Wanneer het Pleuns beurt is om het familiediner te hosten zijn de neefjes ronduit onuitstaanbaar, schrijft Tara. “Daar pakken ze soms gewoon een volledig bord van iemand af en laten ze je niet eten tot zij hebben gepakt wat ze willen hebben.”

Drie waarschuwingen

“Ik heb mijn zus gezegd dat ik haar hier nog drie keer op zou aanspreken, en haar extra gewaarschuwd toen het bijna zover was”, vertelt Tara. Ze heeft het immers al zo vaak erover gehad met haar zus, maar er lijkt niks te veranderen. En dan is het zover: er is weer een familiebijeenkomst. Dit keer is de beurt aan Tara als gastvrouw, en dus is het extra pijnlijk wat er gebeurt: “Mijn oudste neefje pakte eten van mijn dochter, van mijn vader, en van mijn man. Mijn jongste neefje heeft van elk bord eten gepakt en er een gigantische rotzooi van gemaakt terwijl hij daarmee bezig was.”

Niet meer welkom

Dan hakt Tara de knoop door. “Na afloop van de maaltijd heb ik mijn zus gezegd dat ze niet meer welkom zijn.” Ondanks de vele waarschuwingen is Pleun het hier niet mee eens. “Ze noemde me een b*tch en zei dat ik haar zoontjes probeer buiten te sluiten om iets onbenulligs.” Tara gaat daar tegenin en vertelt dat ze ook niet meer bij Pleun langs zal gaan wanneer zij de gastvrouw is. “Ik zei dat ik daar toch altijd met honger wegga. Pleun vindt dat ik een trut ben omdat ik zo moeilijk doe over eten. We kunnen immers altijd meer eten regelen. Zit ik nu fout?” Wat vind jij? Hoe zou jij reageren in Tara’s plaats?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Noadaymore.

Lees ook: Vrouw vertelt: ‘Mijn zus is boos dat ik er tijdens haar bruiloft goed uitzag’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels, fauxels