Handig: deze negen tips helpen écht tegen snurken


Doe er je voordeel mee

Wanneer je partner de ene na de andere boom omzaagt en nog een heel bos heeft te gaan, komt dit niet ten goede van je nachtrust. Gefrustreerd je partner een duw geven lost vaak niets op; na een paar minuten begint het ronken weer. Hoewel je partner prima slaapt met het gedonder aan zijn hoofd, is voor jou niets minder waar. Ook wanneer jij de snurker bent, weet je maar al te goed hoe vervelend het voor jou en je partner is om ’s nachts lawaai te produceren. Gelukkig zijn er een paar tips die jij of je metgezel kunnen opvolgen om minder te snurken.

Het is makkelijker dan je denkt.

  • Neem een hete douche voor het slapengaan: snurken wordt veroorzaakt door een vernauwing van de luchtweg tussen stembanden en neusgaten. Als je verkouden bent, kan het snurken daarom nog harder zijn. Neem voor het slapengaan een hete douche of stoom, zodat je neus niet verstopt zit.
  • Verander van slaappositie: als je op je rug slaapt, snurk je sneller dan wanneer je op je zij slaapt. Probeer daarom op je zij te slapen om het snurken te verminderen. Ook kun je een wijsheid van oma opvolgen door een tennisbal in de rug van je pyjama te naaien.
  • Drink veel water: wanneer je niet genoeg drinkt, kan je mond plakkerig worden, waardoor je meer kunt gaan snurken. Vrouwen hebben gemiddeld 2,5 liter vocht nodig waarvan 20% uit eten afkomstig is.
  • Afstoffen: hoewel je het niet altijd ziet, zit de slaapkamer vol met stof. Maak regelmatig de kamer schoon en vervang oude kussens.
  • Vermijd alcohol: alcohol verslapt je spieren en onderdrukt het zenuwstelsel. Met name de verslapte mond, tong en keel veroorzaken de snurkgeluiden. Voorkom dit door je laatste alcoholische versnapering vier uur voordat je naar bed gaat te nemen.
  • Doe mondoefeningen: door de spieren in je mond te verstevigen kun je het snurken tegengaan. Duw de punt van je tong tegen je gehemelte aan en beweeg je tong van je tanden naar je keel en weer terug. Uit onderzoek blijkt dat je het snurken aanzienlijk kunt verminderen door iedere dag een paar mondoefeningen te doen.
  • Val af: het kan zijn dat het snurken wordt veroorzaakt door overgewicht. Maar let op: ook dunne mensen kunnen snurken. Ben je aangekomen en begon het snurken toen? Dan kan overgewicht de oorzaak van jouw snurken zijn.
  • Rust genoeg: wanneer je oververmoeid naar bed gaat, snakt je lichaam naar slaap. Als een blok van je in slaap, en ook je spieren worden dan slapper. Hierdoor kun je meer gaan snurken.
  • Stop met roken: roken irriteert je luchtwegen wat een allergische reactie veroorzaakt. Je neus en bijholten raken sneller verstopt, waardoor je sneller snurkt.

Helpen al deze tips niet? Wellicht heb je baat bij een snurkbeugel of kun je een speciale spray gebruiken tegen snurken.

Lees ook: dit is waarom Kate Middleton nooit nagellak draagt 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Slaapinfo, Women’s Day | Beeld: Best Health Mag