Ben je een ochtend- of avondmens? Dit zegt het over je persoonlijkheid

persoonlijkheid ochtendmens avondmens

Een vroege vogel of nachtbraker, het zegt meer over je dan je denkt!

Voor iedereen is het anders. De een is een echt avondmens en blijft op tot in de late uurtjes en de ander springt in de ochtend in volle glorie uit bed. Het ene is niet per se beter als het ander, maar het kan wel wat over je persoonlijkheid vertellen. Een aantal experts geeft een heldere verklaring. 

Klopt het bij jou?

Wakker voor de wekker

Ben jij iemand die altijd voor de wekker gaat al wakker bent? Dat is erg fijn, want je wordt op een natuurlijke manier wakker. Qua persoonlijkheid betekent dit dat je een type persoon bent dat er alles aan doet om op schema te blijven. Elk persoon heeft een intern slaap-waakritme, ook wel bekend als circadiaans ritme. Je leeft in harmonie met je interne slaap-waakritme als je kan opstaan zonder wekker. Voor de duidelijkheid: dit hoeft niet te betekenen dat je ook een ochtendmens bent. “Het betekent alleen dat je lichaam een bepaald ritme gewoon is geworden en dat dat ritme je ligt. Vaak zijn het dan ook mensen die erg houden van routine in hun leven en niet van onverwachte gebeurtenissen of verrassingen”, leggen de experts van de slaapblog Mattress Online uit.

Ochtendmens

Een ochtendmens is anders dan het bovenstaande, omdat deze mensen ervoor kiezen om vroeg uit de veren te gaan. Zodra ze opstaan zijn ze direct in staat om van alles te ondernemen. Herken jij je hier wel in? Dan stel jij hoogstwaarschijnlijk je wekker een uurtje eerder in voordat je daadwerkelijk de deur uit moet. Op deze manier heb jij nog alle tijd om rustig te ontbijten, klaar te maken of misschien nog wel een rondje te gaan hardlopen. Voor het weekend geldt: uitslapen kost de veel dierbare daguren, dus daar bedank je liever voor. “Mensen die vroeg opstaan zijn daarnaast vaak erg gemotiveerd en gaan graag uitdagingen aan. Het zijn meestal mensen die erg georganiseerd zijn en al een heel plan hebben uitgedokterd over hun carrière en leven. Mensen die nog liever doodvallen dan voor zonsopgang op te staan, kennen het woord glimlach voor 10 uur ’s morgens waarschijnlijk niet. Vroege vogels daarentegen zijn veel goedlachser en hebben doorgaans een positievere kijk op het leven”, vertelt dokter en slaapexpert Robert Glatter.

Avondmens

Dan nu het tegenovergestelde van de ochtendmensen: de avondmensen. Volgens slaapexpert Chris Brantner zijn er twee soorten avondmensen. “Je hebt slaapuitstellers en nachtraven. De eerste groep slaagt er meestal niet in om op tijd onder de wol te kruipen, ook al zijn er geen belangrijke zaken die hen tegenhouden om in bed te kruipen”, aldus de slaapexpert. Kort samengevat, deze mensen kruipen het liefst niet op tijd onder de wol, maar kijken nog even een filmpje, scrollen door social media of lezen nog een boek. Over het algemeen stellen avondmensen dingen uit om niet geconfronteerd te moeten worden met de activiteiten van de volgende dag. Avondmensen zijn dan ook vaak ’s avonds veel productiever dan overdag. “Nachtbrakers zijn niet overdag maar ’s nachts het meest creatief. Op dat moment leveren ze het beste werk. Vaak zijn het dan ook erg artistieke mensen zoals schrijvers, kunstenaars of muzikanten”, vertelt Chris Brantner.

‘Snoozers’

En tenslotte hebben we nog de ‘snoozers’. Ook dit heeft niet per se te maken met het feit dat je een ochtend- of avondmens bent. Wel zegt dit volgens slaapdeskundige Michael Breus iets heel anders over je persoonlijkheid. “Mensen die snoozen, zijn vaak degenen die te laat gaan slapen, maar ’s morgens wel o zo graag wat langer comfortabel in bed blijven liggen”, legt Breus uit. “In tegenstelling tot ochtendmensen, zijn snoozers vaak heel ongeorganiseerd. Maar aan de andere kant zijn het wel creatievere geesten. Tot slot zijn ze meestal erg bedacht- en opmerkzaam. ’s Morgens doen ze er immers net dat tikkeltje langer over om aan hun dag te beginnen waardoor hun gedachten op een gestage manier binnenkomen en ze er wat rustiger over kunnen nadenken.”

Lees ook: Op welke manier maak jij een vuist? Dít zegt het over je persoonlijkheid!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash