Ben jij ook een emotionele eter? Dít is de reden!

Dit is de reden dat je gaat snacken als je emotioneel bent!

Waar de een juist geen hap door zijn keel kan krijgen als er iets naars is gebeurd, propt de anders alles wat los en vast zit naar binnen. Iets lekkers eten geeft de emotionele eter een goed gevoel; even jezelf troosten met iets lekkers. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

De inhoud van de voorraadkast wordt vaak binnen no time opgegeten wanneer je emotioneel bent.

Verdriet vergeten
Een bak Ben & Jerry’s naar binnen lepelen, een zak chips soldaat maken en een doos koekjes verorberen. Wanneer je emotioneel bent ga je zeker geen healthy snack maken, maar werk je alles naar binnen wat ongezond en lekker is. Het lijkt wel alsof er dan geen rem meer zit op je eetlust. Waarom we dit doen? Je hersenen beseffen op dat moment tijdelijk niet meer dat je verdrietig bent en het eten wordt dan gezien als beloning. Maar uit een studie is gebleken dat er nog een reden is waarom we tijdens emotionele momenten naar een snack grijpen.

Onderzoek 
Professor Sara Gabriel, uitvoerder van het onderzoek en werkzaam aan de Universiteit van Buffalo, deed onderzoek naar waarom we eten wanneer we emotioneel zijn. We associeren het met leuke dingen. Hoe dat zit? Normaal associeer je lekker eten met leuke omstandigheden. De associatie die je maakt met lekker eten, zorgt ervoor dat je je getroost voelt en daarom ga je dit eten eten wanneer je verdrietig bent. 

Verklaring
Aan het onderzoek namen 100 mensen deel en zij moesten gedurende twee weken bijhouden wat ze aten en deden. De groep met een sterke band met hun familie was eerder geneigd om te snoepen wanneer ze zich beroerd voelden. De groep met een minder goede band at veel minder en voelde ook minder troost na het eten van snacks. Volgens Gabriel is dit logisch. Mensen associeren voedsel waarschijnlijk met hechte relaties door herinneringen aan dit eten. Bijvoorbeeld die heerlijke koekjes die je moeder altijd voor je maakte. Dit geborgen gevoel komt een klein beetje terug wanneer je die koekjes weer eet.

Lees ook: ‘Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je elke dag een half uurtje wandelt

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Flair | Beeld: Pexels