De pil vergeten? Dit moet je doen


De pil vergeten kan gebeuren

Je staat je tanden te poetsen en denkt ineens, shit, heb ik gister de pil wel genomen? Je checkt je pilstrip, telt hem eens na en komt tot de conclusie dat je inderdaad een dag hebt overgeslagen. Je hoeft niet meteen in paniek te raken, meestal is er met één vergeten pil nog niets aan de hand. Het ligt er wel aan wanneer je hem vergeet en hoeveel je er vergeten bent. Dit overzicht vertelt je wat je moet doen.

Dit overzicht betreft de meestvoorkomende pil, de ‘eenfasepil’.

Eenfasepil

Dit overzicht is voor de meestvoorkomende pil, namelijk de zogenaamde ‘eenfasepil’. De meeste vrouwen die de pil slikken gebruiken deze. Dit is een pilstrip met 21 dezelfde pilletjes van oestrogeen en progestageen. Je slikt deze pil 21 dagen en slikt dan zeven dagen niet, dat is de stopweek.

N.B.: Je moet de pil al minimaal een maand gebruiken voor dit overzicht.

Eén pil vergeten

Ben je één pil vergeten? Slik die pil dan alsnog, ook als dit betekent dat je hem 24 uur later samen met een andere pil slikt. Zo ben je alsnog gewoon beschermd tegen zwangerschap. Vergeet je de laatste, dus de 21ste pil van de strip? Las dan gelijk je stopweek in. Deze begon dus bij de vergeten pil en duurt precies 7 dagen.

Twee pillen vergeten

Ben je twee pillen vergeten? Dan kun je de laatst vergeten pil alsnog innemen míts je er maximaal 12 uur nadat je de laatste pil in had moeten nemen achter komt. Had je dus op maandag en dinsdag om 23.00 uur een pil moeten nemen, en merk je op woensdag om 8.00 dat je de pillen bent vergeten? Dan kun je de laatste pil (dus één pil) alsnog innemen. Zit er langer dan 12 uur tussen, dan hangt het van de week af wat je moet doen.

Week 1: Neem de pil alsnog in. Heb je de afgelopen 72 uur onbeschermde seks gehad? Haal dan een morningafterpil om je te beschermen tegen zwangerschap. Is het al te laat voor de morningafterpil? Bel dan je huisarts, wellicht kan hij of zij een spiraaltje plaatsen om je alsnog te beschermen tegen zwangerschap. De komende zeven dagen zul je seks met een condoom moeten hebben. Na zeven dagen ben je weer volledig beschermd.

Week 2: Neem de vergeten pil alsnog in en maak de strip af. Je bent veilig.

Week 3: Neem de vergeten pil alsnog in maar las volgende week geen stopweek in. Ga dus meteen door met de volende strip en las na deze strip pas een stopweek in. De tweede optie is om de pil níet in te nemen, maar meteen een stopweek in te lassen. Begin na zeven dagen (vanaf wanneer je de pil bent vergeten) met de nieuwe strip.

Meer pillen vergeten

Als je meer pillen bent vergeten werkt het eigenlijk hetzelfde als bij de twee vergeten pillen die je niet op tijd opmerkt. Hoe meer je vergeten bent, hoe groter de kans is dat je zwanger raakt, dus gebruik in dat geval altijd een condoom en neem een morningafterpil als je nog op tijd bent. Twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts.

Lees ook:  Feit of fabel: is de anticonceptiepil doorslikken slecht voor je?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Thuisarts | Beeld: Unsplash