Prinses Amalia zou om deze reden nooit met deze prins mogen trouwen

Prinses Amalia

Zo zit het

Koning Willem-Alexander en Koning Filip van België zijn goede vrienden van elkaar. Niet zo gek dat hun kroost elkaar al van jongs af aan kent. Net als hun ouders kunnen de kinderen het ook goed met elkaar vinden. Zo heeft de 17-jarige prinses Amalia veel gemeen met de zoon van koning Filip, de eveneens 17-jarige prins Gabriël. Maar stél dat de twee verliefd op elkaar zouden worden, mogen ze niet met elkaar trouwen.

De twee mogen volgens een Belgische wet die dateert uit 1830 niet met elkaar in het huwelijksbootje stappen.

Trouwen

Mochten de twee tot over hun oren verliefd op elkaar worden en hun liefde willen bezegelen met een huwelijk, is er een Belgische wet uit 1830 die een stokje voor het huwelijk steekt. Zo verbiedt de wet het dat een lid van het Nederlandse koningshuis met een lid van het Belgische koningshuis trouwt. Ook de andere Nederlandse prinsessen mogen dus niet het jawoord geven aan een lid van de Belgische koninklijke familie.

Septemberrevolutie

Kort na de septemberrevolutie waren de Belgen de Nederlandse overheersing helemaal beu en stelden ze daarom een wet op. De Anti-Hollandse sfeer zorgde voor een decreet dat verbiedt dat prinsen en prinsessen van het Nederlandse en Belgische koningshuis met elkaar mogen trouwen. De Belgische wet behelst ‘de eeuwige uitsluiting van de familie Oranje-Nassau van enige macht in België’. Tot op heden is de regeling niet aangepast.

Meer dan vriendschap

Prinses Amalia en prins Gabriël hebben veel gemeenschappelijke interesses. Zo houden ze allebei van muziek en zaten ze allebei op pianoles. Ook vinden ze sporten als hockey, skiën en watersport allebei leuk. De twee zien elkaar regelmatig tijdens zowel officiële gelegenheden als privé.

Lees ook: Wij moesten even kijken. De dochter van Frans Duijts lijkt wel heel veel op prinses Amalia

Bron: Story, Joop | Beeld: RVD – Erwin Olaf