Quiet dumping: dit is wat je erover moet weten

quiet-dumping

En dit is hoe je ermee omgaat

Het is altijd vervelend als je na een aantal leuke gesprekken met een potentiële partner ineens niets meer van diegene verneemt. We verwachten dan ook niet dat zoiets nog gebeurt als je eenmaal een relatie met iemand hebt. Helaas komt dat fenomeen, wat ook wel ‘quiet dumping‘ genoemd wordt, steeds vaker voor.

Minimale hoeveelheid moeite

Stel, je partner stuurt je een stuk minder berichten dan eerst, jullie maken geen leuke uitstapjes meer en de intieme momenten kun je op een hand tellen. Je voelt dat er iets mis is, maar je partner spreekt niks uit richting jou. What’s going on? Er is dan sprake van quiet dumping. Die term is afgeleid van quiet quitting, waarbij je het minimum doet om je baan te behouden. Zulk soort gedrag kunnen mensen ook vertonen in relaties. Hieronder vertelt @danhentschel er meer over op TikTok:

@danhentschel Quiet Quitting in a Relationship aka “Quiet Dumping” #couples #relationships ♬ Sunset Lover – Petit Biscuit

Bepaald door omstandigheden

Relatietherapeut Sarah Hertens vertelt aan HLN dat ze de term nog niet kende, maar het fenomeen wel. Ze geeft aan dat je partner dan op emotioneel én fysiek vlak afwezig is. Het betekent echter niet altijd dat je partner je zat is. “Het zijn belangrijke signalen om op te pikken, maar ze zouden ook kunnen wijzen op een dipje door omstandigheden”, zo legt Hertens uit.

Bedenk dus eerst of je partner te maken heeft met bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld een overlijdensgeval in de familie of stress op het werk. Hertens benadrukt dat het belangrijk is om open te blijven communiceren over de veranderingen binnen jullie relatie en waar die veranderingen door kunnen komen. Blijft de communicatie uit, dan zou het kunnen wijzen op twijfels bij je partner.

Conflict vermijdend gedrag

Is dat dan verkeerd van je partner? “Je moet begrijpen dat communiceren niet voor iedereen even makkelijk is. Ik zal niet zeggen dat conflicten uit de weg gaan de juiste manier is, maar dat komt wel regelmatig voor”, aldus Hertens.

“Als je langdurige veranderingen oppikt in je relatie, zeg dan: cut the crap, nu gaan we praten.” En ja, dat kan heel lastig zijn, maar het is altijd beter om te weten waar je aan toe bent. “Ofwel kan je de klok terugdraaien en jullie relatie rechttrekken, ofwel kom je samen tot de conclusie: dit werkt niet”, vertelt Hertens. Weet dat het enorm dapper van jou is om die confrontatie aan te gaan. Dan kun jij daarna ook weer verder.

Lees ook: Zo maak je kwetsbare sieraden het beste schoon

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Grazia | Beeld: Unsplash (Engin Akyurt), TikTok @danhentschel