Vader reageerde slecht op dochters coming-out: ‘Hoe maak ik het goed?’

‘Ik begon te huilen, waardoor zij begon te huilen en ze spijt kreeg dat ze het me verteld had’

Als ouder houd je onvoorwaardelijk van je kind. Het betekent echter niet dat vader en moeders altijd even handig reageren op belangrijke mededelingen van hun kinderen. Paul kan erover meepraten. Hij reageerde behoorlijk onhandig op het moment dat zijn 28-jarige dochter vertelde op vrouwen te vallen.

Daten

Pauls* dochter had in het verleden weleens vriendjes en was heteroseksueel. Althans, dat dacht Paul. “Ik merkte onlangs op dat mijn dochter zich anders gedroeg. Ze gaf meer om haar uiterlijk, was minder thuis, zat altijd op haar telefoon als we samen waren en zong veel liefdesliedjes. Ik wist dat ze met iemand aan het daten was. Mijn dochter gaat niet vaak op dates en ik was blij voor haar en benieuwd naar de mysterieuze man”, schrijft hij op het forum Reddit.

Verliefd op een vrouw

Afgelopen weekend kwam Pauls dochter weer langs en Paul vroeg haar op de man af wat er aan de hand was. “Ze bloosde en zei dat ze me iets moest vertellen. Ik dacht meteen dat ze zwanger was. Ik weet niet waarom, maar ik verwachtte groot nieuws. Maar in plaats daarvan vertelde ze dat ze iemand had ontmoet en noemde HAAR naam. Ik was behoorlijk geschrokken. Ik wist niet dat mijn dochter op vrouwen viel dus ik vroeg: ‘Waarom een meisje?”

Geschrokken

Pauls dochter was behoorlijk overvallen door haar vaders vraag. “Ze keek me aan als een hert in koplampen. Dus ik vroeg haar of dit ‘een nieuw ding was’ en ze zei dat ze altijd samen was met vrouwen.” Paul, die altijd dacht dat zijn dochter vriendjes had, begon haar vragen te stellen. “Ze vertelde me vroeger altijd dat ze vriendjes had en ik was erg verward. Erachter komen dat ze een totaal geheim tweede leven had, deed me huilen. Ik weet niet waarom ze zo bang was om het me te vertellen. Het was zo’n verrassing voor me om achter dit geheim te komen.” Ook Pauls dochter begon te huilen en stelde dat ze het haar vader niet had moeten vertellen. Daarna vertrok ze.

Goede relatie

Paul voelt zich behoorlijk rot over de situatie. Op het forum deelt de man dat hij altijd een geweldige band met zijn dochter heeft gehad. “Ze woont aan het einde van de straat, we zien elkaar drie tot vier keer per week en ze is echt mijn beste vriendin”, aldus de man.

Excuses aanbieden

Hij geeft toe dat hij de situatie verkeerd aanpakte en wil het graag goedmaken. “Sinds ze wegging wil ik haar alleen maar een knuffel geven en haar laten weten dat het me niet uitmaakt met wie ze samen is, als ze maar gelukkig is. Ik heb haar al gebeld en een voicemail achtergelaten waarin ik mijn excuses aanbied, maar ze heeft (drie dagen later, red.) nog niet teruggebeld.”

Paul zit nu met de handen in het haar. Wat moet hij doen? Hij wil heel graag zijn excuses aanbieden, maar het er ook niet te dik opleggen in het geval zijn dochter even alleen wil zijn. Wat zou jij Paul adviseren?

*Paul is niet de echte naam van de man. Op het forum doet hij zijn verhaal onder de naam dtiaekhbr.

 Lees ook: Vrouw biecht op: ‘Ik vertrouw mijn echtgenoot niet als vader’ 

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Nik Shuliahin