Om deze reden zou je met parfum op moeten slapen 

parfum slapen

En deze geuren kun je het beste kiezen

Ben jij dol op parfum en zou je jouw favoriet luchtje het liefst dag en nacht dragen? Dan hebben we goed nieuws. Met parfum op slapen blijkt namelijk hartstikke goed voor je te zijn. We zetten alle positieve effecten om met een luchtje op te gaan slapen op een rijtje. 

Positieve effecten 

Waarschijnlijk heb je bij iedere luchtje wel een herinnering. De ene zonovergoten vakantie in Griekenland, de eerste date met je grote liefde of een leuk feestje: veel geuren roepen een fijne herinnering op. Het slapen met zo’n parfum op kan dan ook een rustgevend effect hebben. De geur brengt je terug naar leuke momenten in je leven, waardoor je prettiger in slaap valt. Ook kunnen geuren je humeur positief beïnvloeden en stress verminderen, dat tonen meerdere onderzoeken aan. Daarbij trekt de geur in je beddengoed, waardoor het in de ochtend ook nog (subtiel) aanwezig is. Hierdoor word je ook nog eens lekkerder wakker.

Juiste geuren 

Heb jij geen parfum met een speciale herinnering? Dan zijn er alsnog een aantal geuren die je kunt proberen. Parfumeur Paolo Terenzi adviseert aan Real Simple om vanillegeuren te gebruiken. Deze zouden helpen om rustig in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden. Ook tonen van witte bloemen, waaronder jasmijn en magnolia’s, werken positief. Heb je moeite om in slaap te komen? Dan werkt de combinatie van Romeinse kamille, bergamot en salie het beste, aldus aromatherapeut Rachel Beider.

Natuurlijke ingrediënten 

Terenzi adviseert om een parfum te kiezen met natuurlijke moleculen. Dit heeft hetzelfde effect als aromatherapie, waardoor je lekkerder in slaap valt. Synthetische parfums hebben niet hetzelfde effect. Wat wel hetzelfde effect heeft, zijn essentiële oliën. Deze oliën, met bijvoorbeeld lavendelgeur, kunnen je slaapkwaliteit verbeteren, volgens slaapcoach Laura Bates. Hierdoor val je sneller in slaap, word je minder vaak wakker en word je de volgende ochtend uitgerust wakker. 

Dag- en nachtparfum 

Hoewel je favoriete luchtje dus positieve effecten kan hebben op je nachtrust, raden we je niet aan om deze dag en nacht te gebruiken. Je brein kan het luchtje op den duur gaan associëren met slaap, wanneer je hem dan overdag ook gebruikt kun je hier slaperig van worden. Om die effect te vermijden kun je dus het beste twee verschillende geuren gebruiken, een dag- en nachtparfum. 

Lees ook: Waarom je nooit parfum in je haar moet spuiten

Bron: Real Simple | Beeld: Unsplash