Aha, om deze reden slaap je de eerste nacht altijd slecht in een ander bed

slecht

Zo zit het dus

Van op vakantie gaan, wordt vrijwel iedereen blij. Van het idee om in een ander bed te slapen daarentegen niet. Die eerste nacht in een ander bed, kan een terging zijn. Veel mensen hebben last van zo’n eerste-nacht-effect, waardoor ze bijna geen oog dichtdoen. Hoe komt het eigenlijk dat we de eerste nacht in een ander bed zo slecht slapen?

Dit verklaart een hoop…

Eerste nacht

Is de slechte nachtrust te wijten aan een hard matras? Helemaal niet. Ook als het matras zo lekker zacht is, kan het een onmogelijke opgave lijken om de eerste nacht in slaap te vallen. Waar het dan wel door komt? Recent onderzoek toont aan dat je hersenen de boosdoener zijn.

De hersenpan

Ook als je slaapt, blijven je hersenen actief. Als je op vakantie bent, is je linkerhersenhelft in je slaap actiever dan normaal. Volgens de onderzoekers komt dat doordat je je in een onbekende omgeving bevindt en dat je hersenen dat associeren met gevaar. Je blijft in je slaap dus op je hoede voor mogelijk gevaar. Je linkerhersenhelft werkt ’s nachts dus wat harder door, maar je rechterhelft blijft in dezelfde mate actief als-ie thuis ook is. Dit verschil in je hersenhelften zorgt ervoor dat je moeite hebt met slapen.

Gelukkig hoef je hier niet te lang van ‘wakker te liggen’, want je hersenen zijn snel gewend aan de nieuwe situatie. Als je de tweede nacht in je vakantiebed kruipt, is de kans groot dat je wel slaapt als een roosje.

Lees ook: Doen of niet doen? Met je raam open slapen als het vriest

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pixabay