De regisseur van Titanic laat ein-de-lijk weten of Jack wel of niet op de deur paste

titanic

Zo zit de vork dus in de steel…

Elk jaar onderwerpen we onszelf wel een keer aan het kijken van een van de meest geliefde films aller tijden: Titanic. De film waarin een piepjonge Leonardo DiCaprio en Kate Winslet de rollen van Jack en Rose vertolken. Telkens weer is de scène waarin Jack sterft een ware tranentrekker. Meermaals hebben we gefrustreerd naar de beeldbuis geschreeuwd dat Jack ook op de deur naast Rose past. Tevergeefs; Jack blijft naast de deur dobberen en sterft.

Nog steeds blijft de dood van Jack een gevoelig onderwerp.

Come back 
Het is alweer twintig jaar geleden dat Titanic voor het eerst op het witte doek verscheen, maar dat maakt de frustratie niet minder. Jack paste immers ook prima op de deur en dan was hij niet gestorven. Tot op de dag van vandaag kunnen we er wakker van liggen. De regisseur van Titanic -James Cameron- hield de lippen altijd stijf op elkaar wanneer het aankwam op de dood van Jack. Echter, hij verbrak deze stilte laatst in een interview met Vanity Fair.

Hij moest doogaan
In het interview met het Amerikaanse magazine gaf de regisseur een interessant antwoord over het hele deur-debacle. “Het was een artistieke keus. De film gaat over dood en scheiding. Hij moest doodgaan”, legt Cameron uit. Hij wilde immers kunst maken. De regisseur laat weten dat Jack hoe dan ook dood moest gaan. “Er had net zo goed een schoorsteen op hem kunnen vallen.”

Over de deur
De makers kozen er daarom voor dat er écht niet genoeg ruimte was voor twee personen. De regisseur legt uit dat als Jack en Rose beiden op de deur waren gaan liggen, er water op de deur zou liggen door het gewicht. Dan zouden de personages allebei worden blootgesteld aan het ijskoude water en zouden ze het allebei niet overleefd hebben. “Rose lag daarom alleen op de deur en was niet ondergedompeld in het ijskoude water. Hierdoor kon zij het overleven tot er een schip kwam om haar te redden.”

Wij snappen wel waarom de regisseur ervoor koos dat Jack per se dood moest gaan. Want geef toe: de film had veel minder indruk op ons gemaakt als iedereen lang en gelukkig zou leven.

Lees ook: deze verwijderde scène uit de film Titanic is echt hartverscheurend

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: NSMBL | Beeld: videostill