‘Ben ik een slechte ouder omdat ik mijn 18-jarige zoon ‘dwing’ om op zijn zusje te passen?’

zoon oppassen

De vader wilde zijn zoon er zelfs een flink bedrag voor geven

Roy* is een alleenstaande vader. De 34-jarige man heeft een zoon van achttien, Greg, en een dochter van elf, Nora. Toen hij zijn zoon op een dag vroeg om op te passen op Nora, was Greg niet bepaald enthousiast. En dat terwijl Roy zijn zoon er nog een flink bedrag voor wilde geven. Toen Greg zijn vader vervolgens om geld vroeg om zijn vriendin mee uit eten te nemen, antwoordde Roy dat hij betaald zou krijgen als hij op zijn zusje zou passen. “Je bent een slechte vader en zij is niet mijn verantwoordelijkheid”, kreeg de vader vervolgens te horen van zijn zoon. 

Oppas regelen

“Ik zou volgende week een afspraak in de stad hebben, waar ik ongeveer een uurtje naartoe moet rijden”, begint Roy zijn verhaal op het forum Reddit. De vader zou dan ongeveer zes uur van huis zijn, dus moest hij een babysitter regelen voor zijn elfjarige dochter. “Nora’s gewoonlijke oppas kan die dag niet, en ook de babysitters van vrienden zijn niet beschikbaar. Ik heb geen contact met mijn familie, dus dat is ook geen optie”, legt de vader de situatie uit.

Op zusje passen

Roy bedacht toen dat hij zijn achttienjarige zoon kon vragen om op te passen op zijn zusje. “Hij heeft nog nooit op haar gepast, wat prima is. Maar nu heb ik hem echt nodig”, vertelt de man. Hij zette er zelfs een flink bedrag tegenover. “Ik bood hem honderd euro aan om zes uurtjes op zijn zusje te passen. Het enige wat hij daarvoor moest doen is zorgen dat Nora veilig was en haar te eten geven. Hij hoefde niet eens te koken, ik was van plan om eten te bestellen en thuis te laten afleveren.” Greg liet echter al snel weten geen zin te hebben om op zijn zusje te passen.

Honderd euro

Uiteindelijk werd de afspraak gecanceld, dus de oppas was niet meer nodig. Een paar dagen later vroeg Greg zijn vader om wat geld om zijn vriendin mee uit eten te nemen. “Greg heeft geen werk”, legt Roy uit. Normaal gesproken zou hij hem wat geld hebben gegeven, maar hij besloot zijn zoon eens een lesje te leren. “Ik wilde weleens een dagje voor mezelf, dus ik bood hem dezelfde deal aan: honderd euro om een dag op zijn zusje te passen. Wilde hij dit niet doen, dan geen geld”, aldus de vader.

Verschrikkelijke ouder

Deze deal schoot bij Greg in het verkeerde keelgat. “Iets in hem knapte. Hij vond het niet eerlijk en noemde me een verschrikkelijke ouder. Hij vond dat ik misbruik van hem maakte en dat zijn zusje niet zijn verantwoordelijkheid was”, gaat Roy verder. “Toen ik hem zei dat het het één of het ander was, stemde hij er eindelijk mee in om op zijn zusje te passen.” Van harte was het echter niet. “Ik hoor hem de hele tijd tegen zijn vrienden zeuren”, aldus de vader.

Vader-dochterdag

Ook Nora heeft door dat haar broer er niet bepaald op zit te wachten om een dag met haar door te brengen. “Mijn dochter vroeg me waarom haar broer haar niet leuk vindt”, vertelt Roy op het forum. “Dat brak mijn hart. Ik denk dat ik gezellig met haar een dagje wegga, aangezien mijn zoon zo dramatisch doet de laatste tijd.” Toch vraagt de vader zich af of dat een goed idee is. Zet hij daarmee de band met zijn zoon op scherp? Wat vind jij?

*Roy, Greg en Nora zijn niet de echte namen van de personen. De man deed zijn verhaal op het forum onder de naam aitababysit.

Lees ook: Vrouw: ‘Mijn man moet voor zijn werk verhuizen, maar ik wil niet mee’

Bron: Reddit | Beeld: iStock