Krijg je ook een schokje als je iets aanraakt? Zo voorkom je dat je statisch geladen wordt!

Geen schokje meer voor jou!

Hoor je je haar knetteren wanneer je je sjaal afdoet? Krijg je een kleine optater wanneer je iemand wilt aanraken? Dan mag het wel duidelijk zijn dat je statisch geladen bent. Maar wat kun je ertegen doen en hoe voorkom je dat je dat vervelende schokje krijgt?

Erg vervelend, zo’n optater.

Winter

De winter is in het land en hoe! Als je het nog niet had gemerkt aan de vrieskou buiten, zou je het wel kunnen merken aan je statische haar en je statisch geladen lichaam. Elke aanraking lijkt bestraft te worden met een schokje.

Hoe werkt het?

Wanneer verschillende stoffen een tijd tegen elkaar aanwrijven, word je statisch geladen. Normaal vloeit die lading de aarde in, maar soms lukt dat niet, hierdoor kun je een schokje voelen als je een geleidend voorwerp aanraakt. In de winter is het helemaal erg, want de droge lucht versterkt de statische elektriciteit alleen maar. Ben je daar ook helemaal klaar mee? Wij ook! Dit kun je er gelukkig tegen doen.

Enkele trucjes die helpen tegen de statisch geladenheid;

  • Doe een ijzeren veiligheidsspeld in de zak van je kledingstuk. Het ijzer zorgt ervoor dat het metaal ontlaadt, waardoor je geen schokjes meer krijgt wanneer je een geleider aanraakt.
  • Wacht zo lang mogelijk met het wassen van je haren. Door het wassen, haal je het vet uit je haar waardoor je haar sneller statisch wordt.
  • Maak je kleding lichtelijk nat. Bestuif het bijvoorbeeld met een plantenspuit. Watermoleculen trekken namelijk de positieve en negatieve lading aan, waardoor de kans kleiner is dat je een optater krijgt.
  • Gebruik hydraterende crème voor je gezicht en lichaam.
  • Draag geen rubberen zolen, maar ga voor schoenen met een leren zool. Rubber zorgt er juist voor dat je een elektrische lading opbouwt.

Lees ook: Is jouw haar in de winter ook altijd zo pluizig en statisch? Met deze gekke truc niet meer!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Videostill True Blood