Is het slecht om een tampon door het toilet te spoelen?

Dit is het verlossende antwoord

Je hebt de bordjes vast vaak genoeg op een openbaar toilet zien hangen waarbij we vriendelijk worden verzocht om een tampon niet in het toilet door te spoelen. Toch is het voor ons vaak een stuk gemakkelijker om de tampon rechtstreeks in het toilet door te spoelen. Dit scheelt weer een hoop gerommel en gedoe. Maar is het dan ook echt zo slecht om een tampon door het toilet te spoelen?

Zo zit het.

Tampon

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: kunnen we tampons door het toilet spoelen? Het antwoord -en zelfs de meest grote tampon-merken erkennen dit- is nee. Bekijk de verpakking van de tampons maar eens goed, geen een geeft aan dat je gebruikte tampons door kan spoelen of dat je ze kunt recyclen. Tampon-merk Tampax legt uit: “Tampons kunnen niet worden verwerkt door afvalwaterzuiveringsinstallaties en ze kunnen septische systemen schaden.”

Biologisch afbreekbaar

Wat je het beste kan doen? De gebruikte tampon in wc-papier wikkelen en in de prullenbak gooien. Onder andere Tampax heeft al wel hun tampons biologisch afbreekbaar gemaakt. Er zullen nog jaren geen tampons op stortplaatsen komen. Volgens de Environmental Protection Agency (EPA) zijn tampons niet hetzelfde als wc-papier (ze zijn tenslotte zeer absorberend en zwellen ze met nattigheid op). Uiteindelijk kunnen ze opstoppingen in de riolering veroorzaken en dat willen we natuurlijk allemaal het liefst vermijden.

Afvalbakjes in het toilet

Er is dus een goede reden voor die kleine afvalbakjes in de meeste toiletten voor vrouwen. Pak je tampon, wikkel hem in wc-papier en gooi hem dan in de vuilnisbak. Zo simpel is het. Als je denkt dat je niet kunt stoppen met het spoelen van de tampons door het toilet óf als je nog minder afval aan het milieu wilt toevoegen, heb je nog een paar andere opties. Denk bijvoorbeeld aan mensturatiebroekjes of een menstruatiecup. Beide producten zijn herbruikbaar, dus je hoeft niet eens na te denken om de planeet te redden van doorgespoelde tampons.

Lees ook: Knoflook in potje met nagellak doen zorgt voor dit effect

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Pixabay