Let hier goed op: dít zijn tekenen van een schildklieraandoening!

schildklieraandoening
Miljoenen vrouwen negeren dit

Soms wanneer we een paar lichamelijke klachten hebben denken we al snel dat we een griepje onder de leden hebben en dat ‘het wel weer overgaat’. Echter is het helemaal niet slim om zo om te gaan met bepaalde gezondheidsklachten. Déze klachten kunnen bijvoorbeeld ook iets anders betekenen.

Natuurlijk zal dit vaak ook niet het geval zijn en is er zelden echt iets ernstigs aan de hand, maar sommige symptomen mag je niet zomaar wegwuiven. Een groot aantal tekenen zou namelijk weleens kunnen wijzen op een schildklieraandoening. De schildklier is maar heel klein, maar heeft een belangrijke functie. Hij is namelijk verantwoordelijk voor het goed functioneren van stofwisselingsprocessen en de groei. Als de schildklier te snel of te langzaam werkt, kan dit problemen opleveren.

  • Een ontregelde vochthuishouding: een heel belangrijk symptoom van een ontregelde schildklier is vochtophoping, ook wel een oedeem genoemd. Dat kan zich uiten door een opgezwollen klier, uitpuilende ogen of een pafferig gezicht.
  • Hartklachten: de schildklier heeft grote invloed op je hartritme en – frequentie. Heb je hartklachten en helpt niks? Dan kan de oorzaak bij de schildklier liggen.
  • Constipatie: je schildklier heeft invloed op het stofwisselingsproces en daarom kun je bij een ontregelde schildklier last krijgen van verstopping, onverklaarbaar gewichtsverlies of -toename, continue honger, diarree of een zwaar gevoel op de maag.
  • Verdrietig of depressief voelen: als je schildklier niet goed werkt, kan dat veel invloed hebben op je humeur. Zo kun je je bij een schildklierafwijking ontzettend vermoeid voelen, slapeloosheid ervaren, nergens zin in hebben en/ of je depressief voelen.

Herken jij jezelf in één of meerdere symptomen? Vraag dan een schildklieronderzoek bij de huisarts aan.

Bron: Tips & Weetjes | Beeld ter illustratie