Zo slecht is het echt voor je als je je telefoon voor het slapengaan checkt

telefoon

Wij proberen het voortaan niet meer te doen

Iedereen maakt zich er weleens schuldig aan: een kwartiertje -of een uurtje- voor het slapengaan nog even door Instagram of Facebook scrollen. Hoewel we wel weten dat dat getuur naar dat kleine beeldschermpje niet zo goed is, blijven we het toch doen. Maar hoe slecht is het daadwerkelijk voor je?

Wist je dat het kan leiden tot gewichtstoename, slapeloosheid en depressie?

Onderzoek

Om te kijken hoe slecht het voor je is om ’s avonds nog alle sociale media op je telefoon te checken, werd het mobiele gebruik van 850 Vlaamse volwassenen onder de loep genomen. In de studie werd het gebruik van de telefoon, nadat de lichten in de slaapkamer uit waren gedaan, gelinkt aan korter slapen, slapeloosheid en oververmoeidheid. Ook Dr. Dan Siegel, professor in de klinische psychiatrie, waarschuwt ervoor hoe slecht het is om je mobiel te checken voor het slapengaan. “Mensen stellen hun ogen bloot aan elektromagnetische straling die je hersenen het signaal geeft: wakker blijven”, legt hij uit aan Business Insider. “Ook het licht van je scherm zegt tegen je lichaam: nog geen melatonine afgeven. Het is nog geen tijd om te gaan slapen.”

Melatonine

Verstoor je je melatonineproductie? Dan verstoor je je hele slaapcyclus. Doe je dit te vaak? Dan kan dit er op lange termijn voor zorgen dat je last krijgt van depressie of slapeloosheid. Ook heeft ons lichaam genoeg slaap nodig, minstens zeven, om de giffen in onze hersencellen op te ruimen. Meer dan 95 procent van de mensen slaapt niet genoeg, waardoor er giffen in het lichaam achterblijven. Dit kan leiden tot gewichtstoename. Dr. Siegel legt uit dat je insulinelevens in de war raken als je te weinig slaapt en dat heeft weer een direct gevolg op je metabolisme.

Oplossing

Voor je gezondheid is het het beste als je je telefoon voor het slapengaan niet meer aanraakt. Is het voor jou een onmogelijke opgave om je sociale contactenbron niet te checken voor het slapengaan? Zet je telefoon dan allereerst op night shift. Ook zijn er apps die je kunt downloaden om het blauw uit je scherm te filteren. Het licht wordt daardoor minder indringend.

Lees ook: Hierom zou je nooit ’s ochtends direct je telefoon moeten checken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Gatsby | Beeld: Pexels