Dit is volgens trainers de beste sportoefening om fit te worden

sportoefening

Het beste nieuws: je kunt het gewoon thuis doen

Hardlopen, zwemmen, tennissen: het zijn allemaal sporten waar je fit van wordt. Toch is er één sportoefening die baas boven baas is, volgens sporttrainers. En daar hoef je geen sportabonnement voor af te sluiten of dure sportspullen voor aan te schaffen. Je kunt deze sportoefening gewoon thuis doen. 

Push-ups

Volgens sporttrainer is een push-up de beste sportoefening die je kunt doen. “Push-ups zijn een effectieve sportoefening met lichaamsgewicht”, vertelt sporttrainer en specialist in corrigerende oefeningen Tatiana Lampa aan Well+Good. “Hiermee test je echt hoeveel van je gewicht je van de grond kunt duwen.”

Full-body workout

Push-ups zijn een echte full-body workout, zoals ze dat noemen. Je traint er verschillende delen van je lichaam mee. Met deze sportoefening target je je borst, triceps, schouders en core. En niet alleen word je door push-ups een stuk sterker, de sportoefening is ook goed voor je uithoudingsvermogen. “Het is ook een geweldige manier om je hartslag te verhogen”, vertelt Lampa.

De perfecte push-up: stap voor stap

Helaas zijn push-ups niet bepaald de makkelijkste sportoefening die er is, als je het ons vraagt. Niet alleen is het al een behoorlijke uitdaging om jezelf van de grond te duwen, ook de juiste vorm is iets wat veel mensen lastig vinden. In bovenstaande video legt sporttrainer Charlee Atkins stap voor stap uit hoe je de perfecte push-up doet. Wij zetten de stappen hieronder voor je op een rijtje.

  1. Start in een plank-positie met je schouders boven je polsen. Je middelvingers wijzen recht vooruit. Zet je handen niet te ver uit elkaar, maar ook niet te dicht bij elkaar.
  2. Houd een rechte lijn van je hoofd naar je hielen. Zorg ervoor dat je rug niet bol of hol trekt.
  3. Laat je vervolgens recht naar de grond zakken, maar raak de grond niet aan. Laat je borst een centimeter of twee boven de grond zweven en duw jezelf dan weer omhoog in de plank-positie.
  4. Houd je ellebogen dichtbij je lichaam om je triceps te trainen of houd je ellebogen iets uit de buurt van je lichaam voor een normale push-up.

Variaties

Is bovenstaande push-up te lastig? Geen probleem, je kunt de sportoefening makkelijk aanpassen naar jouw niveau. Doe bijvoorbeeld een push-up vanaf je knieën. Zorg ervoor dat je je rug recht houdt terwijl je naar beneden zakt en jezelf vervolgens weer omhoogduwt. Is een gewone push-up juist te makkelijk en ben je op zoek naar een oefening met wat meer uitdaging? Dan raadt Lampa een hand-release push-up aan: een push-up waarbij je helemaal tot aan de grond zakt en je handen even van de grond af haalt. Plaats je handen vervolgens weer op de grond en duw jezelf weer omhoog in de plank-positie. Succes!

Lees ook: Ongesteld en sporten? Misschien tóch een goed idee

Bron: Well+Good | Beeld: Unsplash, Jonathan Borba