Vader vraagt zich af: ‘Is het verkeerd dat ik mijn zoon failliet liet gaan zonder hem te helpen?’

failliet

‘Ik heb het geld wel om hem uit de schulden te krijgen, maar het gaat om het principe’

Bram*, de zoon van Hendrik, is ondernemer, maar zijn bedrijven zijn stuk voor stuk onsuccesvol. Onlangs is de onderneming van Bram failliet verklaard, waardoor de man op het punt staat alles te verliezen. Hendrik wil hem uit principe niet helpen, maar worstelt met zijn vadergevoelens. Op het forum Reddit vraagt hij om advies.

Geflopte ondernemingen

“Mijn zoon is keer op keer onsuccesvolle ondernemingen begonnen”, zo begint Hendrik zijn verhaal. “Twee van die bedrijven heb ik voor hem gefinancierd, omdat ik er zelf warmpjes bij zit. Ook heb ik hem meerdere keren geholpen om zijn ondernemingen uit de financiële problemen te helpen. De laatste keer dat ik dat deed, vertelde ik Bram echter dat ik dat niet nog eens zou doen. Als het nog eens mis zou lopen, dan zou hij om mijn advies en mentorschap moeten vragen, en niet om mijn geld.”

Opnieuw failliet

Helaas laat Bram het toch weer zo ver komen. Ook zijn meest recente bedrijf blijkt geen succes. “Bram begon in juni 2020 een nieuw bedrijfje, gericht op een groeiende tak binnen de technologie. Maar ook deze onderneming heeft hij naar de rand van de afgrond gebracht, zonder dat hij van mij advies heeft aangenomen.” Hendrik is er daarom helemaal klaar mee. Wanneer het bedrijf failliet verklaard wordt, besluit hij zijn zoon niet langer te helpen. “Bram vroeg me opnieuw of ik voor hem kon betalen. Ik heb het geld wel om hem uit de schulden te krijgen, maar het gaat om het principe. Ik hield voet bij stuk en zei ‘nee’.” Ook als Bram aangeeft dat hij dan een faillissement aan moet vragen, laat Hendrik zich niet overtuigen: “‘Dat moet dan maar’, zei ik.”

Alles verloren

“Het faillissement is inmiddels rond, maar ik moet toegeven dat ik de enorme gevolgen voor Bram niet helemaal had overzien. Bram en zijn gezin zijn hun huis kwijtgeraakt en wonen nu in een stacaravan. Ook hebben ze hun auto’s en een duur kunstwerk van zijn overleden moeder moeten verkopen. Kortom, hij is geruïneerd. En het zal nog jaren duren voordat hij en zijn gezin weer uit de schulden komen.” Voor Hendrik is het wel even slikken om zijn zoon zo te zien, helemaal als hij van zijn schoondochter hoort dat Bram nu in therapie is om het grote verlies te verwerken.

Schuldgevoelens

“Ik heb nu enorme schuldgevoelens. Had ik Bram toch weer moeten helpen? Of moet ik blijven vasthouden aan mijn beslissing, en daarmee het leven van mijn zoon kapotmaken? Ik deed het om hem een paar belangrijke levenslessen te leren, maar nu twijfel ik…” Wat vind jij: moet Hendrik zijn zoon te hulp schieten of moet Bram inderdaad leren dat hij niet keer op keer gered kan worden door het fortuin van zijn vader? Wat zou jij Hendrik aanbevelen?

*Hendrik en Bram zijn niet de echte namen van vader en zoon. Op het forum deelt de vader zijn verhaal onder de naam throwawayamitheass.

Lees ook: Vader: ‘Ik weigerde de ex-verloofde van mijn zoon de toegang tot zijn sterfbed’

Bron: Reddit | Beeld: Pexels