Op vakantie met een vriendin? 7 tips om ruzie te voorkomen

Zo voorkom je dat jullie je aan elkaar gaan ergeren

Al maanden kijk je uit naar die heerlijke zonvakantie met je vriendin. Luieren op het strand, zwemmen en cocktails drinken. Wat kan er misgaan? Nou, meer dan je van tevoren misschien denkt. Want hoewel jullie het waarschijnlijk geweldig goed met elkaar kunnen vinden – jullie gaan per slot van rekening samen op vakantie-, zit je wel dagen of zelfs weken op elkaars lip. En dat kan voor een hoop irritatie zorgen. Met deze zeven tips voorkom je dat jullie ruzie krijgen tijdens jullie gezamenlijke uitje.

Hoe close jullie ook zijn, samen op vakantie gaan kan voor een hoop ergernissen zorgen.

Vriendinnen

In het dagelijks leven zijn jij en je vriendin twee handen op één buik. Jullie doen alles samen en lachen wat af. Met z’n tweeën op vakantie gaan is dan geen probleem, zou je denken. Toch kunnen op reis bepaalde ergernissen de kop opsteken. Je hebt immers zo goed als nooit een moment voor jezelf en er moeten heel wat zaken geregeld worden, zoals verblijf, vervoer en activiteiten. Bovendien kan het ook zijn dat jullie een verschillend idee hebben van vakantie vieren. Misschien wil jij wel vooral lekker ontspannen, waar je vriendin zoveel mogelijk activiteiten wil doen. Dit kan nog weleens voor irritaties zorgen.

Frustraties

Het is doodnormaal dat frustraties en ergernissen de kop opsteken tijdens een vriendinnenvakantie. Volgens een studie van onderzoeksbureau iVox ergert zo’n 75 procent van de vrouwen zich tijdens een reisje met vriendinnen. De reden: ze willen allemaal iets anders. Het is niet gek dat hierover ruzie ontstaat, zo vertelt psycholoog Belinda Buysse. ”Door een aantal dagen samen op te trekken leer je ook elkaars kleine kantjes kennen. Dat kan voor sommigen een ontnuchtering zijn. En het blijft moeilijk om erover te praten”. Maar hoe pak je zo’n vakantie met vriendinnen dan precies aan? Psychotherapeut Alena Gerst deelt enkele tips om ruzie te voorkomen.

1. Verdeel het werk

Reizen vergt heel wat voorbereiding. Gerst raadt aan om een to-dolijstje te maken en alle taken eerlijk te verdelen. Anders loop je het risico dat één van de twee geen vinger uitsteekt en de ander met al het werkt opzadelt.

2. Praat over je verwachtingen voordat je vertrekt

Het is verstandig om op voorhand al te praten over jullie reisstijl en verwachtingen van het tripje, stelt de psychotherapeut. ”De meeste mensen zijn verbaasd als ze ontdekken dat één van hen de planner is, terwijl de ander spontaner is en vasthoudt aan de instelling ‘go with the flow’, aldus Gerst. Daarom adviseert ze om op voorhand te bespreken wat jullie van de reis verwachten. Wil je alles tot in detail plannen of boek je alleen vliegtickets? Wil je elke dag tot in de vroege uurtjes feesten of kruip je liever vroeg onder de wol, zodat je de volgende ochtend de zonsopgang kunt bewonderen?

3. Neem af en toe even tijd voor jezelf

Dat je met z’n tweeën op reis bent, wil niet zeggen dat je ook elk moment met elkaar moet doorbrengen. Jullie hebben waarschijnlijk verschillende interesses, dus het is logisch dat je af en toe andere activiteiten doet. Wil jij graag die ene waterval bezoeken, terwijl je vriendin liever een boekje leest aan het strand? Splits dan een middagje op, dan kun je ‘s avonds tijdens het eten mooi verhalen uitwisselen.

4. Bepaal vooraf het budget

Bespreek van tevoren hoeveel geld jullie willen uitgeven. ”Misschien wil de ene spaarzaam omgaan met z’n geld, terwijl de andere een big spender is die zichzelf niets wil ontzeggen”, stelt Gerst. Vergeet ook niet te overleggen hoe jullie je uitgaven gaan doen. Deel je de rekening door twee? Of vind je dat niet eerlijk wanneer jouw vriendin meer drinkt, in elk restaurant een nagerecht bestelt en steeds het duurste hoofdgerecht kiest?

5. Slaap voldoende

Wanneer je genoeg slaapt, is de kans kleiner dat je met het verkeerde been uit bed stapt. Ben jij een héél lichte slaper? Dan is het een goed idee om erop te letten dat je altijd een kamer boekt met aparte bedden.

6. Zwijgen in plaats van klagen

Natuurlijk is het onmogelijk om 24 uur per dag goedgehumeurd te zijn. Maar dat is nog geen excuus om alles te zeggen wat er in je hoofd opkomt en voortdurend te klagen. Zo’n negatieve instelling verpest de sfeer. Soms is het dus beter om je woorden in te slikken en bepaalde dingen te laten gaan.

7. Communiceer met elkaar

Wil je echt even je hart luchten? Dan is het natuurlijk niet verstandig om je gevoelens op te kroppen. Voor je vriendin is het ook niet leuk wanneer jij afwezig en chagrijnig bent, terwijl zij niet weet wat er in je hoofd omgaat. Het gevolg is dat er steeds meer irritaties zullen ontstaan en waarschijnlijk zal de bom later alsnog barsten. Wanneer iets je dwarszit, kun je er dus het beste meteen over praten.

Lees ook: 7x Waarom met je zus op vakantie gaan fantastisch is

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash