Dit jaar vakantiedagen over? Tijd om te bouwen aan jouw droomhuis

verbouwen

Geen vakantie, maar verbouwen

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Daarom moet je beslissen wat voor jou de hoogste prioriteit heeft. Misschien besluit je om dit jaar je vakantiegeld in te zetten voor het realiseren jouw droomhuis in plaats van naar een verre bestemming te vliegen. Met een verbouwing heb jij je vakantiedagen bovendien goed gevuld. Maar waar moet je rekening mee houden bij een verbouwing?

Uitbreiden of de indeling veranderen

Weet jij al hoe je van jouw huis je droomhuis kunt maken? De meeste verbouwingen zijn bedoeld om de oppervlakte of inhoud van de woning te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw, een serre of een dakkapel. Dit zijn prima manieren om ervoor te zorgen dat je meer ruimte hebt in je huis en tegelijkertijd verhoog je de waarde van je woning hiermee. Mocht je dus voor een verkoop kiezen op termijn, dan is het ook nog eens een goede investering. Een ander argument om te gaan verbouwen, is dat je de indeling van je woning wilt aanpassen. Bijvoorbeeld omdat het tijd is voor een nieuwe keuken of badkamer. Maar het kan ook zijn dat je van een slaapkamer een badkamer maakt of andersom. Dit kost je meestal flink wat tijd, maar wie weet heb je dit jaar nog vakantiedagen over.

Stappenplan

Waar je tijdens het verbouwen het meest naar uitkijkt, is natuurlijk het eindresultaat. Houd er wel rekening mee dat de verbouwing even kan duren. Voordat je aan de slag kunt met het interieur, zul je toch echt met gereedschap in de weer moeten. Zorg dat je vooraf duidelijk het proces vastlegt, dus hoelang elke fase van de verbouwing ongeveer zal duren. Op basis hiervan kun je de vervolgstappen plannen en dat geeft je het overzicht dat je nodig hebt om de verbouwing tot een goed einde te brengen. Ondertussen kun je alvast wat interieurinspiratie opdoen. Zit je straks met een nieuwe, lege ruimte? Met deze 9 tips creëer jij snel een gezellig thuis en zo kies je een leuke kleur voor op de muur.

Verbouwing betalen

Het blijft natuurlijk altijd de grote vraag waar je het geld vandaan gaat halen om al je wensen te realiseren. Daarvoor kun je spaargeld gebruiken, je hypotheek uitbreiden of een lening aanvragen. Zorg allereerst dat je precies weet wat de kosten gaan zijn voor de verbouwing door meerdere offertes op te vragen bij aannemers. Of je berekent wat het kost als je het allemaal zelf gaat doen en reken daar nog 5% voor onvoorziene kosten bij. Dan weet je ongeveer aan welk bedrag je moet denken voordat je verbouwing — en je droomhuis! — helemaal naar wens is.

Lees ook: Rotan is de nieuwste trend voor in je interieur en wij zijn verliefd