‘Wat is je naam ook alweer?’ Met deze tips vergeet je nooit meer iemands naam

Voortaan geen gestamel meer wanneer je iemands naam bent vergeten!

Op verjaardagen zit het er dikwijls in dat je een kamer inloopt en een aantal nieuwe gezichten treft. Even voorstellen, wel zo netjes. Maar op een of andere manier ben je binnen een milliseconde de namen alweer vergeten van degenen aan wie je je net hebt voorgesteld. Dat moet anders! Met deze trucjes lukt het je wél om namen te onthouden.

Daphne Medik is netwerkexpert en coacht bij de ontwikkeling van netwerkvaardigheden. Volgens de expert is het onthouden van iemands naam belangrijk bij het opbouwen van een relatie. Handig is het dus wel als je de naam onthoudt van je nieuwe collega wiens hand je net hebt geschud. Gelukkig is Medik de beroerdste niet en aan Margriet onthulde ze een paar tips om namen beter te onthouden.

  • Zeg eerst: ‘Ik kan het’: veel mensen roepen meteen dat ze een naam niet kunnen onthouden, maar dat is volgens Medik de verkeerde gedachtegang. “Als dat jouw overtuiging is, dan krijg je vanzelf gelijk”, vertelt ze aan Margriet. “Ga ervan uit dat je het wel kunt. Elke keer dat je jezelf betrapt op de belemmerende overtuiging dat je geen namen kunt onthouden, roep je jezelf tot de orde en zeg je bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘Een naam onthouden is vanaf nu een topprioriteit voor mij.’
  • Gebruik je concentratievermogen: wanneer je je voorstelt ben je vaak met allerlei andere dingen bezig in je hoofd. Maar focus je nu echt alleen op degene aan wie je je voorstelt en op wat hij of zij zegt. Concentratie is belangrijk wanneer je iets wilt onthouden.
  • Luister goed: goed concentreren is het halve werk, maar je moet ook goed luisteren. Zorg ervoor dat je een naam ook echt goed verstaat. Hoor je het niet goed? Vraag dan nog een keer hoe diegene heet. Als je de naam nog nooit eerder hebt gehoord, zou je best kunnen vragen hoe je dat spelt. Veel mensen vinden het juist prettig dat je geïnteresseerd bent in hun naam!
  • Herhaal: onderschat nooit de kracht van herhaling. Als je kennis maakt met iemand, kun je het beste meteen zijn naam herhalen zodra diegene heeft verteld hoe hij of zij heet.

Meer lezen: 

Fan van dit artikel? Bewaar hem op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay